Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Италия остави Конституцията непроменена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Матео Ренци призна загубата, в смисъл, че не е успял да убеди италианците в конституционните промени. В обръщението си към тях той уточни, че в италианската политика, който губи, не е губещ и каза: Поемам цялата отговорност и дейността на правителството е дотук. Днес следобед Ренци събира Министерския съвет и след това ще отиде до президента на страната Серджо Матарела да подаде оставка. След това остава да видим какво ще реши президентът Матарела.

От "Форца Италия" искат демократите да съставят ново правителство без Ренци, от Северната лига и от "Пет звезди" искат предсрочни избори. Въпросът е, че предишният изборен закон, известен като "Порчелум", е обявен за некоституционен, а новият – от май 2015, наречен "Италикум", е подложен на обсъждане от Конституционния съд, защото срещу него има жалби, че е също некоституционен. Съдът ще се произнесе в средата на януари. 

Политици от дясното пространство като кмета на Верона Флавио Този казаха, че целта на референдума не е била да се превърне в плебисцит "за" или "против" Ренци, за което в краен резултат вотът се политизира. Високата активност от над 65% е все пак израз на демокрация, отчетоха политици и наблюдатели. Отговорът "не" от близо 59% срещу около 41% "да" оставя Конституцията на Италия непроменена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна