Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионноосигурителните дружества:

Държавна и допълнителна пенсия заедно носят по-голяма сума от осигуровките само в държавен фонд

Две пенсии носят по-голяма сума от една. За да докажат това, пенсионноосигурителните дружества представиха множество числа и таблици. Според тях, ако имаме късмет да се пенсионираме през 2041 година, ще сме богати пенсионери с над 3000 лева пенсия.

С около 15 лева по-висока пенсия ще получава един човек със среден осигурителен доход, ако през 2041 година се пенсионира с партида в универсален пенсионен фонд – т.е. с втора пенсия, обясни Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества:

Предвиденият размер на държавната пенсия с добавена втора допълнителна пенсия и двете заедно като сумарен пенсионен доход биха представлявали повече пенсионен доход за лицето, отколкото то би получавало, ако би се осигурявало само в държавен пенсионен фонд.

Ако пенсионерът се е осигурявал с най-високите възможни вноски и при обстоятелството, че отпадне таванът на пенсиите и той избере да се осигурява само в Националния осигурителен институт, през 2041 година неговата пенсия ще бъде над 4400 лева.

Виждайки бюджета на НОИ, аз не вярвам, че някога ще падне таванът на пенсията, заяви Петкова.

Ако пенсионерът има вноски и в пенсионно дружество, общата му пенсия ще бъде малко по-висока. В случая на внасяни максимално високи осигуровки, разликата за първата година е няколко лева. Даниела Петкова подчерта, че втората пенсия се актуализира всяка година с минимум процент, определен от Комисията за финансов надзор. В момента той е три на сто

Ако размерът на доходността надвишава размера на техническия лихвен процент, ние сме задължени да актуализираме пенсията с повече от тези 3%. 

Пенсионните дружества ще са длъжни да актуализират втората пенсия всяка година, съгласно сключения договор: 

Актуализацията на държавната пенсия може и е винаги единствено и само функция на политическите решения, които се вземат от Народното събрание, което се залагат в Кодекса за социално осигуряване и за които няма никаква гаранция за осигурените лица дали и колко тази актуализация ще я има. Още по-малко те биха разполагали с документ, какъвто е договорът между дружеството и универсалния фонд, на база на който да потърсят отговорност от държавата защо не им е актуализирала пенсията с това, което те са очаквали. 

В момента средно по партидите на мъжете, които са над 55-годишна възраст, има натрупани около и над 5000 лева, а при жените – малко по-ниска сума. Става дума за хора, които са се осигурявали непрекъснато. При други, които имат пропуски в осигуряването за втора пенсия, било заради временна безработица, било заради работа в чужбина, натрупаните суми са по-малки. За четири години дружествата са добавили чрез доходност общо малко под един милиард

Натрупаните суми, в зависимост от размера на дохода на тези лица, вече пък е съвършено различен. Имаме хора с по 18 000 лева натрупани суми, имаме хора наистина и с по 5 и около 5000 лева натрупани суми, но, така или иначе, това са най-важните клиенти на втория стълб. Това са хората, които в бъдеще ще очакват една наистина сериозна втора допълнителна пенсия.

Даниела Петкова увери, че голямата част от инвестициите на пенсионните дружества са държавни облигации и в акции. По закон инвестициите в дружества със свързани лица са до 12%.

Репортажа на Марта Младенова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени