Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти, строители и местна власт дискутират застрояването в столичния квартал „Младост“

Снимка: Фейсбук


Камарата на архитектите в България организира днес кръгла маса за решаване на проблемите в столичния квартал „Младост“. Дискусията ще бъде водена от председателя на Камарата на архитектите – архитект Борислав Игнатов. В срещата ще се включат също главният архитект на София Здравко Здравков, новият кмет на район „Младост“ – Десислава Иванчева, представители на протестиращите граждани, на засегнатите собственици на имоти, браншови организации и частни предприемачи.

Целта на кръглата маса е да бъдат изслушани позициите на всички страни и да се търси решение на проблема с професионални и законосъобразни средства.

След извършена проверка, прокуратурата не откри нарушения по издаденото разрешение на строеж в район „Младост“, което стана повод за протестите на жителите на столичния район. В момента се извършва проверка и от Дирекция „Национален строителен контрол“, каза в „Преди всички“ главният архитект на София Здравко Здравков.

На въпрос дали може да се намери пресечна точка между двете групи хора – гражданите, които живеят в „Младост“ и инвеститорите, Здравков отговори:

Пресечната точка са именно подробните устройствени планове.

Застрояването в плановете е намалено с пъти, огромен процент от териториите, които са частна собственост в момента в комплекса, са предвидени в терените за озеленяване и Общината има ангажименти към собствениците на тези имоти да се проверят процедурите по отчуждаване. Сега разглеждаме всеки случай, който създава проблеми и търсим възможност за общински терени, които да могат да решат ситуацията, т.е. да се намери адекватно предложение и да се проведат разговори в една много по-ранна фаза, когато строителството още не е започнало, когато още в изходната информация – когато започва да иска виза инвеститорът, вече да се прецени ситуацията с този имот, че създава напрежение, да може да се отиде на преговори и да се търси възможност за решение на имота с друг адекватен терен, който се намира в по-подходящо място.

Едно от предложенията, които ще бъдат разгледани днес на кръглата маса, е идеята за повишаване на таксите за разрешения за строеж и отделянето им в целеви общински фонд за благоустройство на междублоковите пространства. Това предложение идва от самите предприемачи. Това е един добър инструмент, който съществува и в други страни, каза архитект Борислав Игнатов. Той коментира:

Когато обитателите на даден комплекс виждат, че, когато се строи нещо ново, наоколо се облагородява, озеленяват се площите, осигуряват се места за паркиране, оправят се улиците, тогава няма протести, тъй като се виждат конкретните положителни резултати от развиването на една територия. Смятам, че това е едно от възможните решения. За да бъде прието това предложение обаче, се иска усилие от всички страни.

Подробностите можете на чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна