Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка запази основната си лихва в рекордно дъно от 0,5%

Централната банка на Канада запази без промяна основния си лихвен процент в рекордно дъно от 0,5%, заявявайки, че динамиката на икономическия растеж в страната се развива до голяма степен в рамките на очакваното въпреки настоящата несигурност, която е характерна за основните канадски търговски партньори.

Банката заяви, че глобални икономически условия изглеждат засилени след предходното ѝ заседание през октомври и отбеляза, че канадската икономика е преживяла силен отскок през третото тримесечие на годината. Въпреки това тя добави, че бизнес инвестициите и износът на канадски неенергийни стоки продължават да разочароват.

Динамиката на растежа в Канада до голяма степен отговаря на очакванията на банката. След много слабата първа половина на 2016 година икономическият растеж се ускори силно през трите месеца до края на септември, но се очаква по-умерен растеж през четвъртото тримесечие, посочи централната банка в кратко изявление, придружаващо днешното решение.

Разчитащата главно на ресурсите канадска икономика изпитва проблеми през последните две години, опитвайки се да се адаптират към рязкото понижение на цените на петрола и на останалите суровини. Това принуди Централна банка на Канада да намали на два пъти основната си лихва през миналата година, но през настоящата година я задържа в рекордно дъно от 0,5 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна