Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявената оставка на премиера на Италия Матео Ренци вече е факт

| обновено на 08.12.16 в 07:25
Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на премиера Матео Ренци. Ренци съобщи, че ще подаде оставката си, след като претърпя тежко поражение на референдума за конституционна реформа в неделя.

Оставката беше приета, след като вчера Сенатът одобри бюджета за 2017 година, както поиска държавният глава. По-късно днес Серджо Матарела ще започне консултации за съставяне на ново правителство първо с председателите на Камарата и Сената, и с предшестващия го президент на страната Джорджо Наполитано. След това ще продължи с представителите на партиите в парламента. Консултациите ще приключат в събота, след което Матарела ще вземе своето решение.

Преди да подаде оставка, на заседанието на Дирекцията на демократическата партия Матео Ренци каза, че партията трябва да съдейства на Матарела за излизане от правителствената криза по начин, определен от държавния глава. Според Ренци едно ново правителство трябва да бъде подкрепено от парламента, за да бъде доведен до неговия естествен край през 2018 година парламентарният мандат на демократите. Ренци изтъкна, че това е важно за създаване на нов изборен закон и защото 2017 година в международен план е много важна за Италия. В противен случай, ако някои от партиите искат предсрочни избори, трябва да е след решението на Конституционния съд на 24-ти януари догодина, който преразглежда поради неконституционност новия изборен закон, уточни Ренци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени