Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около милиард евро могат да влязат в икономиката ни под формата на нисколихвени кредити

Снимка: архив

В българската икономика могат да влязат близо един милиард евро под формата на нисколихвени кредити. Голяма част от парите са по линия на плана "Юнкер", както и други европейски програми.

Малките и средни предприятия в България са едни от най-активните в усвояването на парите по плана "Юнкер", заяви Георги Янакиев от българското предстватилество на ЕК:
Това е много важно, защото в проектите им са включени цели, свързани с инвестиране в региони с висока безработица, инвестиране в подкрепа на младежката заетост.

Около 1/3 от общините имат планове, според които могат да връчват сертификати на инвеститори. Българската агенция за инвестиции може да подпомага малките фирми, обясни ръководителят ѝ Стамен Янев.

Заплащане на осигуровки на новонаетите лица, заплащане на обучението на новонаетите лица и изграждане публична инфраструктура,  посочи той.
 
Малкият и среден бизнес е най-важният за българската икономика, защото в България около три четвърти от заетостта се създава от малки и средни предприятия, а в ЕС средно нива от около две-трети,  допълни Янев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени