Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: "Медийно око" набира информация кой стои зад онлайн медиите

Красимир Гаджоков
Снимка: www.bitelevision.com

Хората много лесно приемат написаното, вярват му, посочват го и ги препубликуват. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" гражданският активист Красимир Гаджоков, който живее в Канада. Той е автор на проекта "Медийно око", списък с онлайн медии, публикуващи обществени новини.

Идеята на Гаджоков е читателите в интернет да разполагат с информация кои от изданията имат реално обявени собственици или редактори, които застават зад написаното и носят отговорност за тиражираната информация.

В списъка в момента има 334 сайта, от които 178, или 53%, са анонимни, разказа Гаджоков:

Когато човек се информира за обществени дела, би трябвало да знае кой оформя тази информация, да знае дали това, което чете, не е повлияно от някакви интереси.

Според Красимир Гаджоков посочването на телефони и имейли на сайтовете не върши работа. Трябва да има име, с което съответната организация поема отговорност за онова, което публикува, защото се изгражда медиен образ, подчерта той.

Сайтовете са подредени по азбучен ред. За средностатистическия потребител в мрежата Гаджоков обясни, че обикновено информацията за лицата, които стоят зад съответния сайт, се намира в линкове, озаглавени "За нас", "За сайта", "Екип", "Връзка с нас", "Контакти", "Редакция", "Редакционен екип". Фирмата, изработила сайта, не дава информация за собственика, уточни Гаджоков.

За пет случая съм се извинил публично, призна още той:

Доверих се на по-стар регистър на фирми, заради който излязоха четири от тези грешки.

Още по темата – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени