Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за онкосправочник спечели онлайн състезанието "Идейник"

Виртуален онкосправочник спечели онлайн състезание по социално предприемачество от и за българи с опит в чужбина, наречено "Идейник". То е организирано от "Тук-там" и "Обединени идеи за България". Има страшно много българи, които милеят за родината си и искат да работят за положителната промяна. Тази година имахме 17 прекрасни идеи, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Симона Такова, проектен ръководител в "Идейник". Сред проектите - фаворити са и такива за използването на рециклирани материали при изграждането на оранжерии, за игра в градска среда, която създава цветни инсталации, внасящи оживление в градската среда, както и онлайн платформа за създаване и решаване на тестове в помощ на учители.

В продължение на 2 месеца и половина 88 българи от 13 държави, разделени в 21 екипа, трябваше да измислят решение на проблеми, групирани в осем категории.

На първо място след гласуване беше избран проектът "Онкосправочник". Екипът около справочника обединява петима българи от Регенсбург, Хайделберг и София, чиято цел е да създадат платформа за бързо и лесно търсене на информация относно превенцията, диагностиката и лечението на раковите заболявания. Онлайн платформата ще съдържа достъпна информация за различните онкологични заболявания - техните симптоми, превенция, къде са най-близките специалисти, какви изследвания могат да се направят, дали се покриват от НЗОК. Предвижда се безплатно разпространяване на хартиен "Онкосправочник" в отдалечените населени места.

Сред участниците в този проект са Благовеста Цонева, която живее в Регенсбург и следва медицина, и Антоанета Тончева, доктор по генетика и молекулярна биология, която също работи в Регенсбург. За "Хоризонт" Антоанета Тончева поясни:

Проектът "Онкосправочник" има много съмишленици, всяка помощ ще бъде ценна. Най-важното е идеята да достигне до максимално много хора. Няма семейство, което да не е засегнато по един или друг начин от онкологичните заболявания.


Виждаме платформата като нещо, което може да помогне на пациентите не само с информация, но и с лична помощ, допълни Благовеста Цонева.

Инициаторите на идеята предвиждат платформата да работи и с ментори, които да напътстват конкретни пациенти. Още за отличените проекти и за проекта, събрал най-силна подкрепа, слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени