Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: При мажоритарния избор се молиш на избирателя, не на председателя на партията

Георги Кадиев
Снимка: БГНЕС

При пропорционалния избор се молиш на председателя на партията да те направи водач на листата. При мажоритарния избор се молиш на избирателя да те избере. Това е основната разлика – на кого се молиш. Така лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев мотивира в интервю за "Хоризонт" внасянето на законопроекта на омбудсмана Мая Манолова за изменения в Изборния кодекс след проведения референдум. Кадиев внася законопроекта в оригиналния му вариант, както е разработен от екипа на омбудсмана, без допълнения и поправки:

Внесох законопроекта, защото т.нар. "системни партии" нямат желание да го разглеждат и е унизително българският парламент да се скрие и да се прави, че няма такъв референдум. Дали ни харесва или не ни харесва как са гласували няма значение.

Политиците трябва да са готови да разглеждат и законопроекти, които не им харесват, допълни Кадиев. Според него единствената логика да се направи опит за удължаване на живота на този парламент е да се разгледат именно промените в избирателната система:

Няма панацея. Всяка система има слабости. Нежеланието идва от личния интерес да няма мажоритарни избори, защото всеки се е наместил в някаква листа. Ако човек се е вкопчил в мандата си, тогава той не иска мажоритарен вот.

Съзнавам всички недостатъци на мажоритарния вот, но осъзнавам и това, че сегашната система не работи. Разбирам риска за малките партии, но в „Младост“ показахме как дори малка партия с добър кандидат и добра кауза може да бие всички големи партии.

Има го и рискът някой местен феодал, държейки пет-шест хиляди гласа, наистина да може да влезе в парламента, но изкривявания при всяка една система има, убеден е Георги Кадиев:

Всъщност този референдум дори за мен не е толкова много за или против мажоритарна или пропорционална система, а да се вслушват ли политиците в гласа на гласоподавателя или не. 

Идния вторник се надявам законопроектът да бъде в правната комисия, уточни Кадиев.

Относно хода на реформаторите да вземат последния президентски мандат в опит за съставяне на кабинет, той определи като нелепо 13 народни представители, половината от които не искат мандата, да се опитват да съставят правителство. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна