Спектакъл по текстове на Чехов с премиера в „Зад канала“

„Човекът, който искаше“ е най-новото заглавие в афиша на Малък градски театър „Зад канала“. Постановката е на проф. Маргарита Младенова, а в актьорския състав са Владимир Пенев, Светлана Янчева, Иван Петрушинов и някои от най-младите им колеги в трупата на театъра. Музиката се изпълнява на живо от Стоян Младенов.
Цяло лято се зарових отново в Чеховите текстове и темата за любовта като феномен, който може да възстанови целостта на човека и да му припомни за какво е тука. И разминаванията, любовните разминавания, които са почти „закон“, уви, почти „правило“ в Чеховите сюжети.
Кои са мостовете между „Човекът, който искаше“ и човека, който ще гледа спектакъла?
Ние всички сме хора, които не са забравили какво са искали, а имат съзнание за провала на това голямо свое желание, за провала на големия проект за живота си. Но как гледаш истината в очите, е мярката за самия тебе – това, дали можеш да погледнеш в очите истината за собствения си провал, ти дава шанс да излезеш от провала – един проблем изключително важен за нас като личности, като индивидуалности и като общност.  
Премиерните представления на „Човекът, който искаше“ са на 16 и 17 декември, а в „Артефир“ ви срещнахме с режисьорката Маргарита Младенова и с актрисата Луиза Григорова.
Още от категорията

Откриват фотодокументална изложба, разказваща историята на Столичната библиотека

Фотодокументална изложба, посветена на 90-ата годишнина на Столичната библиотека, ще бъде открита днес следобед в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Експозицията разказва в снимки историята на библиотеката. Акцент е поставен и върху фондовете, които притежава институцията - богати сбирки от старопечатни и църковни книги,..

публикувано на 16.10.18 в 10:49
Цочо Бояджиев

Цочо Бояджиев: В центъра на моите търсения е съдбата на човека

Поет на месец октомври в "Столична библиотека" и в "Сценична треска" е проф. Цочо Бояджиев. Сам се определя в едно  стихотворение като пастир на думи . Философ, изследовател, преподавател, преводач, фотограф и  поет. Срещата му с читателите ще бъде на 22 октомври в клуба на библиотеката. Обичам позицията на ученика...Не се придържам към определено..

публикувано на 16.10.18 в 10:36
Кин Стоянов, Александър Михайлов и Георги Кушвалиев (отляво надясно)

„Крилатия козел“ – библиотека за епиграми

„Епиграмата е къса като въздишка. Тя е въздишката на класическата поезия. На иронично-саркастичната, присмехулно-пародийната, дяволитата лирика. Защо лирика? Защото този тип нетипична поезия е интимна като споделяне с околните, тя е със специално отношение към първите между равните, тя е нахъсано четиристишие с характер, с настръхнала кучешка козина, тя е..

публикувано на 16.10.18 в 09:15
Режисьорът Маргарита Младенова

Сезонът за театър "Сфумато" е под знака на Радичков

През 2019 "Сфумато" навършва 30 години и ще бъде под знака на тази годишнина. Маргарита Младенова представя програмата и новите идеи. Вече 30 години ние правим дълбок и истински театър,  който да стига до големия въпрос, човекът да стигне до своя въпрос, да излъчи въпроса и да чака своя отговор... Да излъчим въпроса: "Защо съм тук" и после да..

публикувано на 16.10.18 в 09:06

Художникът Левент Море и сочните цветове на живота

Левент Море е роден в Казанлък през 1957 година, където и досега поддържа собствено ателие. Следва в Академията за изящни изкуства в Истанбул, след това продължава образованието си в Hochschule fuer Angewandte Kunst – Виена в класа на проф. Адолф Фронер. Днес той живее между София и Виена, изглежда и се чувства космополит, гледа оптимистично на нещата,..

публикувано на 16.10.18 в 08:25

Атанас Капралов: Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена

Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена, защото е паметник на културата от национално значение, заяви за "Хоризонт" Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей, който от 40 години я стопанисва:   "Който и да дойде тук, не може да прави някакви реконструкции, промени, не може да я събори и да построи на нейно място нещо..

публикувано на 16.10.18 в 03:34

90-годишнината на Столичната библиотека ще бъде отбелязана с фотоизложба

Фото-документална изложба, посветена на 90-та годишнина на Столичната библиотека ще бъде открита днес следобед в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов". Експозицията разказва в снимки историята на библиотеката. Акцент е поставен и върху фондовете, които притежава институцията - богати сбирки от старопечатни и църковни книги,..

публикувано на 16.10.18 в 03:29