Спектакъл по текстове на Чехов с премиера в „Зад канала“

„Човекът, който искаше“ е най-новото заглавие в афиша на Малък градски театър „Зад канала“. Постановката е на проф. Маргарита Младенова, а в актьорския състав са Владимир Пенев, Светлана Янчева, Иван Петрушинов и някои от най-младите им колеги в трупата на театъра. Музиката се изпълнява на живо от Стоян Младенов.
Цяло лято се зарових отново в Чеховите текстове и темата за любовта като феномен, който може да възстанови целостта на човека и да му припомни за какво е тука. И разминаванията, любовните разминавания, които са почти „закон“, уви, почти „правило“ в Чеховите сюжети.
Кои са мостовете между „Човекът, който искаше“ и човека, който ще гледа спектакъла?
Ние всички сме хора, които не са забравили какво са искали, а имат съзнание за провала на това голямо свое желание, за провала на големия проект за живота си. Но как гледаш истината в очите, е мярката за самия тебе – това, дали можеш да погледнеш в очите истината за собствения си провал, ти дава шанс да излезеш от провала – един проблем изключително важен за нас като личности, като индивидуалности и като общност.  
Премиерните представления на „Човекът, който искаше“ са на 16 и 17 декември, а в „Артефир“ ви срещнахме с режисьорката Маргарита Младенова и с актрисата Луиза Григорова.
Още от категорията
Йосиф Шамли, отсъстващ актьор на море и Латинка Петрова.

Кратко и ясно, кратко и смешно, нека да е лято!

Предаването „Вицомания“ има своя характерен почерк, набляга на краткостта и яснотата, а също и на спонтанния остроумен коментар на актьорите в студиото. Получава се една модерна форма на изкуство, в която импровизацията има своята роля, тя е пълноправен персонаж. И от тази жанрова смес печели само слушателят. И така – „Вицомания“ ще звучи в..

публикувано на 20.08.18 в 11:50

„Сцена на кръстопът“ пуска билети и онлайн

Фестивалът отвори виртуалната си каса днес, а от 1 септември ще заработят и касите в Драматичния театър и Куфарчето в мол Пловдив. За първа година любимият форум на пловдивчани ще предлага билети за представленията в програмата през онлайн платформа www.tickets.dtp.bg. С интересна информация за спектаклите от 22-рото издание на фестивала е пълен..

публикувано на 20.08.18 в 10:12
Килийното училище в Горна Оряховица

Започна възстановяването на първото килийно училище в Горна Оряховица

В Горна Оряховица започна възстановяването на първото килийно училище в града. Имотът е собственост на Великотърновската митрополия. По проект на Общината по линия на бедствията и авариите бяха отпуснати близо 130 хиляди лева. Намеренията са килийното училище да стане музей.   Килийното училище пази спомени за някои от най-важните събития в..

публикувано на 20.08.18 в 10:08

Ина Вълчанова – писателката редактор в Радиотеатъра

Името на Ина Вълчанова нашумя след успеха на нейните романи – по „Потъването на Созопол“ режисьорът Костадин Бонев създаде успешен филм, а Европейската награда за литература на „Остров Крах“ направи името ѝ известно на целия континент. „Остров Крах“ веднага беше преведен на няколко европейски езика, а Ина Вълчанова се превърна в поредното име от..

публикувано на 20.08.18 в 08:50

Бенедикт Къмбърбач ще получи през 2019-а почти двойно по-голям хонорар за ролята на д-р Стрейндж

Британският актьор Бенедикт Къмбърбач ще получи 5 милиона британски лири повече за ролята на д-р Стрейндж във втория филм от вселената на Марвел, отколкото за първия филм, съобщи в. "Сънди мирър". Хонорарът на актьора за втория филм ще е 7 и половина милиона британски лири. Снимките ще започнат през пролетта на 2019 г.   и се очаква да..

публикувано на 20.08.18 в 02:20

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро

Приключиха археологическите разкопки на западната крепостна стена на замъка на крепостта Русокастро в Бургаско. Напълно са проучени още 48 метра от съоръжението, което е дълго 68 метра. Ширината на стената варира от 2,80 см при входа на крепостта до над 4 м в най-северният ѝ край. Подобни размери до момента се наблюдават само на..

публикувано на 19.08.18 в 14:17

Рисунки на деца от Плевен участват в два конкурса в Япония

Рисунки на плевенски деца от школа „Колорит“ участват в два конкурса в Япония. Творбите на малките художници ще се състезават на престижни световни форуми в Канагава и Токио.  Школа "Колорит" е добре позната в Япония, тъй като рисунката "Българска мома" на Венислав Ангелов, възпитаник на арт-педагога Мая Ананиева, е избрана и отпечатана в японски..

публикувано на 18.08.18 в 11:21