Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандинавски автори в нощите преди Коледа

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Текстове от Швеция, Норвегия, Финландия, Исландия и Естония, които са адаптирани за радио, са включени в седмичната програма на Запазена марка Радиотеатър. Освен майсторски построена и мотивирана световно призната драматургия и аудио предизвикателство за съсредоточения в полунощните часове слушател на радиодрама, през тези дни ще се насладите и на прекрасни актьорски гласове. Леда Тасева, Катя Паскалева, Лидия Вълкова, Петя Силянова, Илия Добрев, Йосиф Сърчаджиев, Богдан Глишев и много други ще населяват вашите нощи ако слушате скандинавските истории, направени от Радиотеатъра през последните 30 години.
СнимкаВ понеделник, от 0.20 часа е „Есенна соната“ на Ингмар Бергман (на снимката вляво), постановка на Милена Кубарелова от 2013 г. Ингмар Бергман е определян като един от най-изтъкнатите автори в киното на всички времена, но нека да видим как се проявява и на територията на аудиото. Освен че е автор и режисьор на куп радиопиеси, неговите сценарии и литературни сценарии са толкова художествено плътни и интригуващи като литература, характери и език, а не само като кино сюжет, че превръщането им в радио произведения е лек, елегантен и фин процес. Оригиналният филм Höstsonaten, стоящ зад нашето заглавие Есенна соната, е създаден през 1978 година като норвежко-британска копродукция докато Бергман е прокуден в Германия поради несправедливо и злостно преследване от шведцките данъчни власти и работи като директор на театър в Мюнхен. Филмът получава Златен глобус за най-добър сценарий през 1979 година. В българската постановка участват Касим Ноал Ашер, Рут Спасова, Васил Димитров, Богдан Глишев, Мая Бабурска, Валентин Воскресенски, Ивайло Минчев.
СнимкаВъв вторник, от 0.20 часа, е „Дивата патица“ от Хенрих Ибсен (на снимката вдясно), запис от 1982 г. на режисьора Кръстю Бойковски. Хенрик Ибсен е смятан е за най-големият норвежки автор, а също така посочван за „баща на съвременната драма“ от много следващи поколения именити драматурзи. Дори Самюъл Бекет, когато обяснявал на актьорите как да се справят с непоследователната и анти причинно-следствена връзка между фактите в неговите текстове, употребявал фразите: Аз също не знам къде е тя и защо тя прави това. Всичко е в текста…., а накрая казвал: Останалото е Ибсен. (The rest is Ibsen.) В Дивата патица участват Стефан Цонков, Сашо Симеонов, Михаил Здравев, Лидия Вълкова, Ана Ивкова, Рашко Младенов, Петър Гюров, Любомир Младенов, Димитър Дупаринов, Красимир Фоков, Анани Явашев, Николай Калчев, Коста Цонев, Жоржета Чакърова, Румяна Гайтанджиева, Божидара Цекова
В сряда, от 0.20 часа следва финландската пиеса „Пет жени в дома на покойника“ от Арто Сепеля, запис от 1984 година Участват Катя Паскалева, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Леда Тасева, Мая Владигерова. Режисьор: Вихроний Чачановски.
СнимкаВ четвъртък, от 0.20 часа е исландското заплетено и сложно психо крими на Гудмундур Камбан (на снимката вляво) със заглавие „Ние убийците“, продуцирано от Радиотеатъра през 1997 г. Тук имаме среща с непознат и необикновено интересен автор, роден през 1888 година и убит пред очите на дъщеря си и жена си през 1945 в кафене в Копенхаген от датски партизани заради предполагаем колаборационизъм по време на немската окупация. Премиерата на пиесата е през 1920 в Дагмартеатър в Копенхаген и се радва на голям успех. В нашия запис участват Петя Силянова, Илия Добрев, Чавдар Монов, Катя Зехирева, Мая Бабурска, Малин Кръстев и Майя Динева.
В петък, от 0.20 часа е естонското заглавие "И отново от ума си тегли“, радиовариант по един от кратките романи на Ен Ветемаа. Постановката е направена през 1987 г. с участието на Юрий Ангелов, Любомир Младенов, Леда Тасева, Сашка Братанова, Милена Гераскова, Красимир Обретенов. Режисьор: Юри Статков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени