Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-коледната приказка на Андерсен пред и на Коледа в Семейно радио

БНР Новини
Илюстрация: Ханс Ерик Расмусен

От декември 1845 година, когато е била публикувана за първи път, до декември 2016 г. и до още много и много месеци декември, бъдни вечери и коледи напред във времето „Малката кибритопродавачка“ ще звучи като любимата песен, съчетаваща прекрасна и тъжна поезия, неизменно трогваща музика и послание за съкровенност. Тази приказка за умиращите мечти и надежди, за невъзможността на бляновете и крехкостта на щастието внася естествено елемента на размисъл, осмисляне и прозрения в атмосферата на празниците. При това намира своя собствен път да стигне и провокира всяко поколение. Както повечето от приказните шедьоври на Ханс Кристиан Андерсен, „Малката кибритопродавачка“ дава храна за интерпретация на слушатели от най-крехка до зряла възраст и даже успява да построи мост между тях.

Нашата постановка е направена през 2004 година по превода на Светослав Минков и драматизацията на Богдана Костуркова от режисьора Бианка Бенковска. Участват: Таня Масалитинова, Катрин Михайлова, Анриета Далова, Тодор Димитров, Георги Георгиев и Сивина Сивинова.

А ето още две от десетките интерпретации на приказката по света, които препоръчваме:
През 2007 американският композитор Дейвид Ланг / David Lang превръща в пост-минималистичен стил „Малката кибритопродавачка“ в „Пасион за четири солови гласа“: сопран, алт, тенор и бас, и перкусии, като създава това произведение специално за Пол Хилиър и неговия ансамбъл „Театър на гласове“. Композицията е носител на наградата „Пулицър“ за музика през 2008 година. Тук е хоровото изпълнение на Пасиона „Малката кибритопродавачка“ от INDIANA UNIVERSITY JACOBS SCHOOL OF MUSIC.
През 2005 Erasure направиха музикално видео със заглавие Breathe върху най-коледната андерсенова приказка.

А нашето аудио ще чуете в две части на 24 и 25 декември в Семейно радио.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна