Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мевлют Чавушоглу: Мрежата на Гюлен стои зад убийството на руския посланик в Анкара

Мевлют Чавушоглу
Снимка: БГНЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери, че мрежата на живеещия в Съединените щати проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад убийството на руския посланик в Анкара. В отговор говорителят на Държавния департамент Джон Кърби призова да се изчакат резултатите от разследването и да не се правят прибързани заключения.

Снощи външните министри на Русия и Турция посрещнаха на летището в Москва ковчега с тленните останки на посланика Андрей Карлов. Двете страни декларираха, че покушението не бива да влошава сътрудничеството им, включително по отношение на Сирия.

Шестима души са задържани досега, заподозрени, че са съучастници на убиеца – бившия полицай Мевлют Мерт Алтънташ. В разследването участва и екип от руски следователи.

Във връзка с гибелта на Андрей Карлов посолството на Русия в България постави книга за съболезнования. Те ще могат да се изразяват и днес между 10 и 13 и между 14 и 17 часа. В Руската църква в центъра на София ще бъде отслужена панихида.

В писмо, изпратено в БНР, посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров пише, че извършеният от убиеца на Карлов подъл акт още веднъж доказва колко огромна е станала опасността от международния тероризъм и колко необходими са съвместните усилия на международната общност в борбата срещу него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени