Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Популисткото говорене за антикорупция може да доведе до лов на вещици

Неприемането на Антикорупционния закон ще провокира правен нихилизъм

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

В неприемането на Антикорупционния закон от сегашното Народно събрание се съдържа политическо послание, което е провокация към правен нихилизъм. Това заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. Според него неприемането на закона ще се отрази върху начина, по който всеки гражданин се отнася в ежедневието си си към своите права и задължения.

Славов подчерта, че по отношение на законопроекта е било демонстрирано изключително лицемерно отношение – той е бил придвижван все по-напред и по-напред, сякаш само за да затъне в блато, от което да не може да излезе след това.

Голяма част от формиращите мнозинството в Народното събрание не разбират нуждата от ясен ангажимент на политическо ниво в борбата с корупцията, посочи Калин Славов, като определи закона като доста мека и интелигентна форма на предотвратяване на корупцията. В наказателното право вече имаме нормативната рамка за борба с корупцията, поясни Славов:

Наказателният път е сякаш изчерпан и това щеше да бъде още едно стъпало в предотвратяване на корупционните явления.

Законът се превърна в наложена модификация – механичен сбор между два закона – за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, при който не се получи много добра спойка, отбеляза още експертът. Той не вижда стабилно политическо мнозинство, което да даде силна основа за ефективни антикорупционни мерки, които да бъдат извършени ясно, категорично и безкомпромисно.

Според Славов става дума за борба между отделни политически сили, не толкова между прокорупционно и антикорупционно мнозинство:

За една от политическите сили този законопроект се превърна в емблема. 

Запитан как темата антикорупция ще се впише в контекста на предизборната борба, Калин Славов отговори:

Популисткото говорене за антикорупция може да доведе до залитане към мерки, които след това да доведат до лов на вещици. Натискът на улицата, използването на вълната на антикорупция може да засили махалото много силно.

Цялото интервю на Силвия Великова с Калин Славов слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени