Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Няма да назначавам служебно правителство

В който и момент Румен Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз ще го разпиша

| обновено на 21.12.16 в 15:52
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев в официално изявление обяви, че няма да назначава служебно правителство и предостави това право на новоизбрания президент Румен Радев. Обръщението си държавният глава направи, след като от ПГ на Реформаторския блок върна третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. До тази процедура се стигна, след като преговорите за подкрепа на нов кабинет в този парламент завършиха вчера без успех.

Държавният глава уточни, че правото да назначи и да разпусне служебно правителство е на новоизбрания президент Румен Радев:

За да няма спекулации, че искам да удължа мандата на кабинета в оставка, казвам, че в който и момент Румен Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз ще го разпиша.

До последния момент се надявах, че парламентарно представените политически сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство, каза още Плевнелиев и уточни: Не защото не мога да направя служебно правителство, напротив, имам опит, ще го направя за дни. И не защото бягам от отговорност, напротив, никога не съм го правил. И не защото се опитвам да сглобя някаква странна коалиция, и това никога не съм си позволил да направя. Не, единствената цел е, че в моята работа и отговорност на най-висшия пост в държавата, аз нося отговорност за всеки един от вас. Аз нося отговорност за бъдещето на България.

Държавният глава се аргументира, като допълни:

Наслушах се на анализатори – има или няма криза, нормална или извънредна е ситуацията сега в страната. Няма кой да обясни на европейските партньори, на глобалните пазари, на световните анализатори, рейтингови агенции, които определят надеждността на всяка страна. Няма кой да им обясни, че в държава, в която само за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално. Няма кой да обясни на българския народ, че когато за пет месеца в държавата ще се сменят три, а може би четири служебни правителства и два парламента, всичко е наред. 

Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец – политическа криза, която за съжаление прерасна в парламентарна криза. Аз направих всичко по силите си да предотвратя това. За съжаление винаги когато се задават избори, тяснопартийните интереси и страсти надделяват. Очакванията за бъдеща лесна изборна победа замъгляват способността на политиците да оценяват адекватно рисковете за държавата. В моя извънредно труден мандат, в който се разразиха три тежки политически и парламентарни кризи, аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата на духа и Конституцията и добрите демократични практики, още повече, когато сме в криза. Конституцията е нашата опора. Тя е есенцията на всичко, за което са се борили поколения българи – за правова държава, за човешки права и свободи, за демократична държавност и европейско бъдеще. 

За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща. В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори и избори няма да подготвя не виждам голям смисъл. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере, ще влезем в графата куриози на световните новини. Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ на разделение, не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент Радев да назначи служебно правителство. Така ще гарантираме нормален конституционен цикъл.

Искам да уверя нацията, че моето решение да отстъпя правото да назначи служебно правителство на президента Радев е най-добрият начин да гарантираме институционална стабилност и приемственост, изтъкна още Плевнелиев и добави:


Скъпи сънародници, предстоят избори. Те ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ.


Цялото изявление на държавния глава може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна