Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще чака встъпването на Тръмп, за да поиска отпадане на визите за България и Румъния

Снимка: Архив

Евросъюзът ще чака идването на новата администрация на президента Тръмп, преди отново да иска отпадане на американките визи за гражданите на България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия. Еврокомисията докладва липса на напредък, но въпреки това няма да предлага ответни мерки и въвеждане на шенгенски визи за гражданите на САЩ.

Американският департамент по вътрешна сигурност е потвърдил, че скоро няма шанс за безвизово пътуване на българите до САЩ. Това е станало на среща с европейски представители в началото на месеца, докладва Еврокомисията. Те са изразили критики относно пропуски в сигурността на сегашната програма за безвизово пътуване. В доклада се припомня, че България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия още не изпълняват законовото изискване на САЩ за 3% средногодишен брой на отказани молби за визи.

Съгласно правилата за визова реципрочност, ЕК е длъжна да отнеме правото на американски граждани да пътуват без визи на територията на Европа защото САЩ третират по различен начин държавите-членки на Съюза. От Вашингтон обаче са предупредили, че подобна мярка би била крайно непродуктивна и ще навреди на "трансатлантическите отношения". Ето защо комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос залага на дипломацията и ще чака встъпването в длъжност на новата администрация на президента Доналд Тръмп догодина.

За постигането на по-добри резултати Брюксел призовава националните парламенти и правителства на засегнатите страни да активизират лобирането в американския Конгрес, който има ключова роля за отпадането на визите. В доклада си Комисията обяви успех по визовата реципрочност с Канада.

Канадското правителство обеща премахване на визите за всички пътуващи от България и Румъния до края на 2017 г., едва след като двете страни заплашиха да наложат вето върху споразумението с ЕС за свободна търговия – СЕТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени