Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказната порта на Любек

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Две масивни кръгли кули с високи островърхи покриви, съединени с правоъгълно тяло. Под тях – отвор с две падащи решетки. Отгоре – фронтон… Така изглежда Холщайн-Тор – портата на немския град Любек. Цялото съоръжение е шестетажно и има две лица. От външната страна стената е плътна, с малки отвори-бойници на горните етажи. Фронтонът над средното тяло прикрива наблюдателницата. От вътрешната страна, която гледа към града, портата има много прозорци, за да се осветяват помещенията. Островърхите рамки на прозорците са украсени с черни керамични плочки, а фронтонът е с три малки полукръгли кули. В средната е поставена скулптура на Богородица с Младенеца. Всичко това е изградено от червени и черни тухли, разделени от три пояса керамични плочки…
Украсата на външната порта на град Любек е настина удивителна. Върху плочките откриваме лъв с преметната на гърба опашка (символ и на Средновековна България, който и днес е на портите на Президентството в София) и двуглав орел. Вероятно те са били символи и на Любек, щом са се озовали на една от главните му порти. От външната страна на портата, под пояса от плочки е поставен надпис на латински: Разбирателството вътре и мирът отвън са най-голямото благо.
Портата е построена между 1464 - 1478 г. върху изкуствено насипан хълм. Но още при строежа той се слегнал и двете й масивни кръгли кули леко се наклонили навътре. Днес портата е превърната в музей – спомен от мощните му крепостни стени и славното му средновековно минало. Още за Любек можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени