Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните резервации от балканските страни бележат ръст

Снимка: БГНЕС

По-голям брой на туристическите резервации в началото на зимния сезон през тази година в сравнение с миналата отчита изследване на компания, която инвестира в изграждането и управлението на хотели у нас. Активността е по-висока с 25 % в сравнение с миналата,  а основният обем туристи са чуждестранните. Най-сериозен е ръстът при турските туристи - с около 35 % спрямо предходната година. Регистрира се увеличение в броя на туристите от всички съседни страни, с изключение на Гърция, казва Илиян Маринов, търговски мениджър на компанията. Българите заемат дял от 30% сред резервиралите зимната си почивка.

Хотелите в спа и зимните курорти за коледните и новогодишните празници са запълнени, твърдят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Преобладаващата част от сънародниците ни по традиция избират или български хотели и заведения, или близки места в чужбина.

Чужденците планират дългосрочно и правят ранни резервации, със среден престой в курортите между пет и седем дни. Българите запазват ваканцията си относително късно, като обичайно идват само за уикенда. Сънародниците ни обаче правят това няколко пъти в рамките на един сезон, докато чужденците обичайно са еднократни туристи, обяснява още Илиян Маринов.

Семействата с малки деца продължават да бъдат основните клиенти на зимния туристически пазар. Практикуването на зимни спортове е мотив за почти всички, направили резервации тази зима, но има и интерес към спа услугите в комбинация със ски.

Темата в детайли е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна