Луиза Славкова: Отделните държави ще се затварят все повече и ще търсят самостоятелни решения

ЕПА/БГНЕС

В американското общество се засилват опасенията, че след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп САЩ ще се изолират, а след изборите в Германия догодина подобни процеси ще доминират и в Европа – всеки ще съществува за себе си. Това каза в предаването "Преди всички" Луиза Славкова, която е политолог, програмен директор на Европейския съвет за външна политика – офис "София", а сега гост-изследовател в Колумбийския университет:

Всички се притесняват от това, че Европа се занимава със своите проблеми, че Америка при президента Тръмп най-вероятно ще стане много по-изолирана от останалата част на света.

Исторически обусловено, външната политика на Германия винаги е била движена от други ценности, основно икономически, и затова не смятам, че ангажиментите на Германия, особено в посока Близкия изток, ще се променят, прогнозира Луиза Славкова:

Не мисля, че Германия ще направи някаква по-смела и по-ясна крачка към подсилване на ангажимента си – външнополитически и военен.

Ако след събитията в Кьолн дебатът беше малко по-различен и беше съсредоточен около бекграунда на извършителите, то сега, след 19-и декември (денят на атентата срещу коледния базар в Берлин – бел.ред.) дебатът се променя и това е видно в реакциите на политиците, посочи Славкова.

Сред важните изводи от тази атака тя открои начина, по който реагират Германия и нейните политици на подобни ситуации. Докато държави като Великобритания, Франция или САЩ излизат с комбинация между вътрешнополитически и външнополитически реакции, германците винаги се обръщат първо към вътрешнополитическите инструменти:

Подсилват вътрешната сигурност, обръщат поглед към границите, Европол и европейските механизми за сигурност, а не толкова към търсене на разрешаването на проблема, който създава бежанската криза и кара хората да се радикализират.

Луиза Славкова обърна внимание на последните публикувани проучвания, според които едва 21 на сто от германците смятат, че има лична заплаха за тях и те самите могат да станат жертва на терористичен акт, т.е. настроенията по думите ѝ далеч не са крайни.

Заради политиката си на отворени врати и това, че не успя да европеизира тази политика – да убеди държавите-членки да понесат равна тежест, канцлерът Ангела Меркел е атакувана и от двете страни и тези атаки ще продължат, тя ще губи подкрепа и ѝ предстои тежка предизборна кампания, отбеляза още в анализа си Луиза Славкова.

Цялото интервю на Валерия Николова с Луиза Славкова е в звуковия файл.

Още от категорията

Паралелно със срещата на върха на 17 май БНР организира форум на електронните медии от Балканите

Съветът за електронни медии прие отчета за програмната, технологичната и финансовата дейност на Българското национално радио за периода 1 януари - 30 юни 2017-а година. Генералният директор Александър Велев отчете ползотворен, обезпечен финансово и спокоен шестмесечен период за медията. Тези шест месеца минаха доста спокойно. Подготвихме се добре за..

публикувано на 16.01.18 в 15:31

Лекар беше арестуван в София по време на дежурство заради агресивно поведение

Лекар беше арестуван, заради агресивно поведение по време на смяна в столична поликлиника. Вероятно задържаният ще бъде съден по бързата процедура за хулиганство. Сигналът до МВР са подали негови пациенти.  Задържаният лекар е бил на смяна в клиника, която се намира в столичния квартал "Сухата река". Негови пациенти са подали сигнал до полицията,..

обновено на 16.01.18 в 15:26

KС ще се произнесе на 23 януари по казуса с оставката на Делян Добрев

Конституционният съд ще се произнесе на 23 януари, вторник, по подадената, но отхвърлена от Народното събрание оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев .  Koнcтитyциoнните съдии отхвърлиха жалбата на омбудсмана Мая Манолова по казуса с чacтично гарантираното зapaбoтeнo тpyдoвo възнaгpaждeниe. Само четирима  от съдиите подкрепиха искането..

обновено на 16.01.18 в 15:08

Доц. Иван Иванов: Най-голям проблем създава не свръхконсумацията, а неправилната употреба на антибиотици

Днешната тема в Часът на здравето са антибиотиците и създаването на резистентност у бактериите към тези препарати. Наш гост и съветник е доц .  Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и монитиране на антибиотичната резистентност“ към НЦЗПБ (Националния център по заразни и паразитни болести)..

публикувано на 16.01.18 в 14:51

Отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, обявено заради кризата с отпадъците

След 17 часа днес отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, което беше обявено в края на миналата година заради кризата с боклука. Общината е сключила договор с новия оператор на регионалното депо да битови отпадъци. Изпълнител по  петгодишния договор са две фирми с регистрации l София и Русе. Освен Пазарджик, съоръжението ще обслужва още..

публикувано на 16.01.18 в 14:49

Доц. Ивайло Кожухаров: Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания

България е на първо място по смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Това съобщи съсловното сдружение по кардиостимулация, като се позова на данни на Европейската сърдечна асоциация. Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания, посочи доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница. В 80%  от..

публикувано на 16.01.18 в 14:47
Как животните възприемат вкусовете? Имат ли предпочитания към менюто си?

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: … казал лешоядът

Въпросът в случая е – имат ли животните подобни на нашите вкусови усещания, как възприемат вкусовете и проявяват ли лични изисквания към менюто си. Ако трябва да го кажем с две думи – и да, и не. Някои животински видове доста се доближават по начина си на хранене до нас (познайте кои), други не притежават рецептори за всички познати нам вкусове,..

публикувано на 16.01.18 в 14:40