Луиза Славкова: Отделните държави ще се затварят все повече и ще търсят самостоятелни решения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В американското общество се засилват опасенията, че след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп САЩ ще се изолират, а след изборите в Германия догодина подобни процеси ще доминират и в Европа – всеки ще съществува за себе си. Това каза в предаването "Преди всички" Луиза Славкова, която е политолог, програмен директор на Европейския съвет за външна политика – офис "София", а сега гост-изследовател в Колумбийския университет:

Всички се притесняват от това, че Европа се занимава със своите проблеми, че Америка при президента Тръмп най-вероятно ще стане много по-изолирана от останалата част на света.

Исторически обусловено, външната политика на Германия винаги е била движена от други ценности, основно икономически, и затова не смятам, че ангажиментите на Германия, особено в посока Близкия изток, ще се променят, прогнозира Луиза Славкова:

Не мисля, че Германия ще направи някаква по-смела и по-ясна крачка към подсилване на ангажимента си – външнополитически и военен.

Ако след събитията в Кьолн дебатът беше малко по-различен и беше съсредоточен около бекграунда на извършителите, то сега, след 19-и декември (денят на атентата срещу коледния базар в Берлин – бел.ред.) дебатът се променя и това е видно в реакциите на политиците, посочи Славкова.

Сред важните изводи от тази атака тя открои начина, по който реагират Германия и нейните политици на подобни ситуации. Докато държави като Великобритания, Франция или САЩ излизат с комбинация между вътрешнополитически и външнополитически реакции, германците винаги се обръщат първо към вътрешнополитическите инструменти:

Подсилват вътрешната сигурност, обръщат поглед към границите, Европол и европейските механизми за сигурност, а не толкова към търсене на разрешаването на проблема, който създава бежанската криза и кара хората да се радикализират.

Луиза Славкова обърна внимание на последните публикувани проучвания, според които едва 21 на сто от германците смятат, че има лична заплаха за тях и те самите могат да станат жертва на терористичен акт, т.е. настроенията по думите ѝ далеч не са крайни.

Заради политиката си на отворени врати и това, че не успя да европеизира тази политика – да убеди държавите-членки да понесат равна тежест, канцлерът Ангела Меркел е атакувана и от двете страни и тези атаки ще продължат, тя ще губи подкрепа и ѝ предстои тежка предизборна кампания, отбеляза още в анализа си Луиза Славкова.

Цялото интервю на Валерия Николова с Луиза Славкова е в звуковия файл.

Още от категорията

Е.Захариева: България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за Евросъюза - 16 на сто. Захариева участва в първата по рода си среща на жените външни министри в Монреал, Канада. Тя посочи още, че..

публикувано на 23.09.18 в 08:23

Няма сигнали за пострадали българи от торнадото в Отава

Посолството нa България в Отава не е получавало сигнали за пострадали българи след опустошителното торнадо в канадската столица, съобщават от Министерството на външните работи. Стотици хиляди хора останаха без електричество в района, след като на два пъти премина торнадо, разрушило домове и отнесло покриви на къщи, предаде Ройтерс. Регионът..

публикувано на 23.09.18 в 08:19

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10
Снимки: Емил Енчев

Патриарх Неофит ще посети Широка лъка за годишнената на Екзарх Стефан

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на БПЦ -БП. Честването в храма „Успение Богородично“ се организира от Пловдивската митрополия...

публикувано на 23.09.18 в 04:55
На 23 септември 2018 г. (неделя), по случай 110- годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

Ретро влак с парен локомотив ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България

Ретро влак с парен локомотив и личния вагон-салон на цар Борис Трети ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На гара Трапезица ще бъдат пресъздадени събитията, случили се във Велико Търново на 22 септември 1908 година.  Композицията ще бъде теглена от..

публикувано на 23.09.18 в 04:45

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу"

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу", предаде ТАСС, като се позова на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника. Понастоящем глобалната система "Бейдоу-3", формирана редом с националната "Бейдоу-1" и регионалната "Бейдоу-2", включва 14 космически апарата. От 2000 г. Китай разработва..

публикувано на 23.09.18 в 01:50

Японски космически роботи кацнаха на астероид

Двата роувъра, които японският космически апарат "Хаябуса-2" прати на астероида Рюгу, са стъпили на повърхността успешно, съобщи японската космическа агенция ДЖАКСА. Роувърите са предали първи снимки и данни и са започнали да се движат по повърхността. В съобщението в Туитър агенцията е публикувана и една от направените снимки.

публикувано на 23.09.18 в 01:40