Луиза Славкова: Отделните държави ще се затварят все повече и ще търсят самостоятелни решения

ЕПА/БГНЕС

В американското общество се засилват опасенията, че след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп САЩ ще се изолират, а след изборите в Германия догодина подобни процеси ще доминират и в Европа – всеки ще съществува за себе си. Това каза в предаването "Преди всички" Луиза Славкова, която е политолог, програмен директор на Европейския съвет за външна политика – офис "София", а сега гост-изследовател в Колумбийския университет:

Всички се притесняват от това, че Европа се занимава със своите проблеми, че Америка при президента Тръмп най-вероятно ще стане много по-изолирана от останалата част на света.

Исторически обусловено, външната политика на Германия винаги е била движена от други ценности, основно икономически, и затова не смятам, че ангажиментите на Германия, особено в посока Близкия изток, ще се променят, прогнозира Луиза Славкова:

Не мисля, че Германия ще направи някаква по-смела и по-ясна крачка към подсилване на ангажимента си – външнополитически и военен.

Ако след събитията в Кьолн дебатът беше малко по-различен и беше съсредоточен около бекграунда на извършителите, то сега, след 19-и декември (денят на атентата срещу коледния базар в Берлин – бел.ред.) дебатът се променя и това е видно в реакциите на политиците, посочи Славкова.

Сред важните изводи от тази атака тя открои начина, по който реагират Германия и нейните политици на подобни ситуации. Докато държави като Великобритания, Франция или САЩ излизат с комбинация между вътрешнополитически и външнополитически реакции, германците винаги се обръщат първо към вътрешнополитическите инструменти:

Подсилват вътрешната сигурност, обръщат поглед към границите, Европол и европейските механизми за сигурност, а не толкова към търсене на разрешаването на проблема, който създава бежанската криза и кара хората да се радикализират.

Луиза Славкова обърна внимание на последните публикувани проучвания, според които едва 21 на сто от германците смятат, че има лична заплаха за тях и те самите могат да станат жертва на терористичен акт, т.е. настроенията по думите ѝ далеч не са крайни.

Заради политиката си на отворени врати и това, че не успя да европеизира тази политика – да убеди държавите-членки да понесат равна тежест, канцлерът Ангела Меркел е атакувана и от двете страни и тези атаки ще продължат, тя ще губи подкрепа и ѝ предстои тежка предизборна кампания, отбеляза още в анализа си Луиза Славкова.

Цялото интервю на Валерия Николова с Луиза Славкова е в звуковия файл.

Още от категорията

Североизтокът на САЩ се готви за четвърта зимна буря

Ню Йорк и Вашингтон се оказаха сред градовете в североизточната част на САЩ, очакващи обилни снеговалежи и силни ветрове при четвъртата за последните седмици зимна буря в региона, предаде ДПА. Държавните училища в Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон, Бостън и други градове бяха затворени, а над 4100 полета бяха отменени. Администрацията на..

публикувано на 22.03.18 в 04:00

Вестник „Гардиън“: Българите се надпреварват да спасяват фаланги от изтощени премръзнали щъркели

„Българите се надпреварват да спасяват фаланги от изтощени премръзнали щъркели“, пише в заглавие вестник „Гардиън“. Жителите на български села се притичат на помощ на стотици мигрирали птици със замръзнали криле, информира вестникът. Какво ще направите, ако срещнете много изтощени щъркели, покрити с лед и лежащи в покрито със сняг поле, пита..

публикувано на 22.03.18 в 03:55

Палестинската тийнейджърка Ахед Тамими ще лежи осем месеца в затвора

Палестинската тийнейджърка Ахед Тамими, която беше заснета да удря израелски войници, ще лежи осем месеца в затвора, предаде ДПА, като цитира съобщение на израелската армия. Тамими се призна за виновна в нападение на израелски офицер и войник, както и по още две обвинения и постигна сделка с израелските власти. Тя ще плати и глоба от 5000 шекела..

публикувано на 22.03.18 в 02:53

Русия изгони американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал"

Руското министерство на правосъдието съобщи, че е добавило американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал" към списъка на организации, чиято дейност е нежелана в Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС. В съобщението не се посочват мотиви за решението. "Германският фонд Маршал" е мозъчен тръст за международни изследвания и анализи,..

публикувано на 22.03.18 в 02:45
Н. Пр. Микола Балтажи

Микола Балтажи: България и Украйна трябва да възродят регионалните отношения в областта на бизнеса, туризма и културата

България и Украйна трябва да възродят регионалните отношения в областта на бизнеса, туризма и културата. Подготвя се двустранна среща през август в Миргород, съобщи във Велико Търново украинският посланик у нас Микола Балтажи. Той проведе срещи с областния управител и кмета на Велико Търново, както и с представители на местния бизнес. За целта..

публикувано на 22.03.18 в 02:21

Нови 15 милиона евро ще подкрепят развитието на индустриалните клъстери в България

Около 100 съдействащите  в страната 15 милиона евро са инвестирани  за насърчаването и развитието им чрез миналия програмен период. В момента изпълняват договори за 6 милиона и половина, а нови 15 милиона евро престои  да бъдат усвоени. Въпреки финансовата   подкрепа обаче все още има редица слабости при по- голямата част от клъстерите,..

публикувано на 22.03.18 в 01:48

Специален код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър

Специален код, който се чете от мобилните устройство ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират за избрания от тях туроператор, хотел, заведение за хранене и развлечение или планински водач. Това съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.  Кодът ще се поставя на задължителните..

публикувано на 22.03.18 в 00:09