Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамян, диагностициран с "аутизъм", разчита на "Българската Коледа" за да продължи заниманията си с логопед

Снимка: БТА
Седемгодишният Дамян Димитров от Габрово е с диагноза "аутизъм". Детето е родено нормално, след доносена бременност и нищо в развитието му не e подсказвало, че е различен. Сривът настъпил след като навършил 3 години. Момченцето станало меланхолично, напрягало се от присъствието на околните, отказвало да говори, разказва майката Гергана Добрева.

От Сдружение "Равен старт", което подпомага деца с увреждания и семействата им, осигурили логопедично занимание за Дамян по два часа седмично. Благодарение на помощта от "Българската Коледа" за поредна година специалист работи с детето всекидневно. Заниманията са изключително важни за развитието на седемгодишното момче и му помагат, посочи майката:

Детето е по-общително. Справя се отлично със зададените задачи от логопеда. Дори самият факт, че се държи прилично и не издава звуци и викове е невероятен напредък. Облича се сам, съблича се, самообслужва се.

Самотната майка, която е личен асистент на сина си, разчита на помощ от "Българската Коледа" и за следващата година, за да продължат заниманията на детето с логопед. Ако са изцяло за сметка на семейния бюджет, трудно би се справила заради допълнителните разходи, свързани с грижите за седемгодишния Дамян, който страна от множество алергии и съпътстващи здравословни проблеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени