Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Жеронимуш

Снимка: bg.wikipedia.org

Строителството на един от най-големите и най-красивите манастири в Европа започва на 6 януари 1501 година на мястото на старата църква „Санта Мария де Белем“ в залива Прайа до Рестело. Трае цели 100 години. Крал Мануел I поверява сградата на монасите от ордена на Св. Жеронимуш (Св. Йероним) срещу задължението да се молят за неговата душа и да подкрепят духовно мореплавателите, които тръгват да откриват неизвестни морски пътища и непознати земи от пристанището Рестело. Монасите усърдно изпълняват това свое задължение до 1833 г., когато религиозните ордени са разпуснати и манастирът е изоставен. За щастие, великолепната сградата, проектирана от архитект Диего де Бойтака, е прекрасно запазена до днес.
Отдалече манастирът прилича на замък, направен от мокър пясък: Издълженият правоъгълен жилищен корпус е на два етажа и е украсен с малки кулички, чиито усукани остри върхове се издигат над стената. В двата му края има по четири по-големи кули. Върху острите им върхове е поставена по една корона, а от нея към малките кулички по края на основното тяло на кулите се спускат украшения, подобни на гирлянди от напъпили цветя. Особено красиви са входовете. Южният, проектиран от Жоао де Кастильо, е разположен в дълбока ниша и се състои от две врати. Между тях, върху усукана мраморна колона, стъпила на две лъвски глави, е застанал самият принц Енрике Мореплавателят, поставил началото на великите географски открития. Той е от мрамор, в цял ръст, с богато украсени рицарски доспехи.
Още за красивия португалски манастир и за архитектурния стил мануелин ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени