Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АГ болница "Шейново" получи мобилен ултразвуков апарат от "Българската Коледа"

Снимка: bgkoleda.bg

Неонатологичното отделение към Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“ в София получи нова апаратура в рамките на кампанията "Българската Коледа". Дарението представлява мобилен ултразвуков апарат.

Мобилният ултразвуков апарат представлява неизменна част от оборудването на всяко неонатологично отделение, отбелязва д-р Иванка Янкова, неонатолог в болница Шейново. Апаратът се използва за подобряване на диагностиката. Чрез него се визуализират мозъчните структури на децата, проследяват се етапите на съзряване на мозъка при по-недоносените бебета, освен това се установят някои аномалии.

Апаратът проследява развитието на мозъчни кръвоизливи и промените в мозъка, свързани с недостиг на кислород. Уредът е мултифункционален и се използва и при диагностиката на коремните органи.

Това не е първото дарение за болницата в рамките на кампанията Българската коледа. През годините неонатологичното отделение е получило и апарат за слухов скрининг.

Клиниката се нуждае от монитори с апарати за измерване на кръвно налягане и повече ковьози. Това  е апаратура, която ежедневно се използва и се амортизира във времето, допълва д-р Иванка Янкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна