Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

България ще отбележи исторически антирекорд за най-малко родени деца през годината, откакто се води статистика по този показател, установява ТРУД, позовавайки се на bTV. По последни данни за 2016-а на територията на страната са родени 59 633 бебета и вероятно до края на годината този брой ще прескочи границата от 60 000. В статистиката досега най-малко са били ражданията през 1997 година - 64 125. За сравнение през 1950 г. новородените са били почти три пъти повече, или 182 571. Само в три области на България тази година има по-голям брой раждания от миналата – във Велико Търново (с 286), София – 177, и Бургас (където ръстът обаче е минимален, 16). Особено голям отрицателен прираст има в област Пловдив (-425), а най-големият относителен отрицателен прираст е в Хасково.

Виж повече

Само 40% от българите се чувстват щастливи, отбелязва СТАНДАРТ. Близо две трети от хората по света казват, че се чувстват щастливи, докато у нас този процент е 43. 42% са оптимисти за икономическите перспективи през 2017 г., но едва 12% от българите очакват през настъпващата година да има икономически подем. Това показват данните от 40-то годишно глобално изследване на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл", наречено "Край на годината". То отчита, че щастието по света се повишава, въпреки спада на доверието в икономиката.

Виж повече

Учителите да минават на психотест през период между 3 и 5 години. Такава промяна в наредбата, която изискваше ежегодни медицински прегледи при психиатър за педагозите, е приета от Отрасловия съвет на МОН, научаваме от МОНИТОР. Какви обаче ще бъдат окончателните текстове все още не е ясно, защото промените трябва да бъдат съгласувани и приети и от здравното министерство. Психотестовете обаче остават задължителни за новите учители, преди да бъдат назначени на работа.

За промени на Наредба 4, която беше спусната от здравното ведомство, се заговори след масовото недоволство на учителите, породено от идеята да подлежат на преглед при психиатър всяка година. Според наредбата длъжността на учител не може да се заема от лице, страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол. Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с налудни разстройства, свързани с личностнова и поведенческа промяна. В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от т.н. разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Виж повече

За учител трябва сърце, а не само диплома, казва пред СТАНДАРТ Марияна Митова, директор на 11 ОУ "Христо Ботев" в Благоевград, носител на приза "Любим учител":

Напоследък много се обсъжда какво може да накара младите да се обърнат към учителската професия, защото голяма част от преподавателите са в напреднала възраст. Трябва да се знае, че не е никак лесно да преподаваш, да приковеш вниманието на децата, да ги накараш да те харесват, да те обичат, да запалиш искрата на знанието. Проблемът е, че трудно можем да мотивираме младите кадри. Като директор наблюденията ми е, че няма "възкръсване" на значението на на нашата учителска професия сред тези, които идват след нас. За сегашните заплати те въобще не искат да чуят да влязат в класната стая. Още повече, че трудно се справят с преподаването, най-често не знаят как да подходят към учениците.

Виж повече

Новата 2017 година ще е по-скъпа за шофьори и пушачи, показва проверка на ТРУД. Застрахователи вдигат цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ поне с 10% през 2017 г., а енергийни експерти прогнозират бензин и дизел да поскъпнат с 3-4 стотинки при ново рязко повишение на петрола.

Виж повече

Пръснахме 170 млн. лв. за онлайн пазар по Коледа, извежда в заглавие МОНИТОР. Това е около 1/3 от годишния оборот в сектора, показа проучване на „Монитор“. Традиционно пазаруващите електронно изхарчват близо 30% от бюджета за онлайн покупки именно преди празниците в края на годината, а българите най-често отделят по 500 лв. на година за пазар през интернет. Окончателните данни ще станат ясни през февруари, когато различните финансови институции ще дават данни за плащания към интернет търговци. Все пак очакванията са да има ръст в оборотите от около 10-20 на сто. Такива са тенденциите в последните години, прогнозите са той да се запази, като няма причина да се мисли за някакви резки промени.

Виж повече


СТАНДАРТ откроява 10-те неща, с които ще запомним 2016-а

1. Спокойствието свърши

2. Анонимки и тролове диктуват световния ред

3. Брекзит и Тръмп

4. Сбогом на великите

5. Няма кой да управлява

6. Все още имаме сърце

7. Най-лошото е най-доброто

8. Носталгията печели

9. Нобел се взима и с пеене

10. С всичко се свиква

Виж повече

И за десерт, предновогодишно и есенцията на шегите в нета: 2016 да си ходи бързо! Залостете се вкъщи, а някой да скрие Боно!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна