Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската група "Пух" изнася последния концерт в историята си

Тази вечер в италианския град Болоня е последният концерт на световноизвестната група "Пух". Основана преди 50 години, днес тя слага край на своята музикална кариера.

Създадената на 28.02.1966 г. поп и рок група "Пух", ще приключи своята блестяща музикална кариера в града където изгря за първи път – Болоня. Това ще стане с голям концерт в най-голямата зала "Унипол Арена", която при такива случаи събира към 10 000 зрители.

Ще има привърженици на групата от цяла Италия и от различни поколения. Събитието ще е първо по рода си за италианска рок група, защото юбилейното турне с апогей в Болоня на "Пух" ще се излъчва пряко чрез сателитна система в 200 киносалона по цялото протежение на Апенините.

Името ѝ е избрано по вдъхновение от книгата на Алън Александър Милн "Мечо Пух", заради "онова детско във всеки възрастен човек". Окончателното оформяне на "Пух" до днес, включително със завръщането на  Рикардо Фоли, е с Роберто Факинети, Донато или Доди Баталия, Бруно известен като Ред Канциан и Стефано Дорацио. Те имат продадени над 100 милиона плочи, което определя лидерска позиция на групата  сред италианската ѝ конкуренция. Пробиват си път с кавъри на групите "Spencer Davis" и "The Four Seasons", за да разгърнат своя стил и популярност с песните си, някои от които са незалязващи хитове: "Piccola Katy" ("Малката Кети"), "Pensiero" ("Мисъл"), "Uomini soli" ("Самотни мъже"), "Chi fermerà la musica" ("Кой ще спре музиката") и др.

Те са първата поп група, подложена на цензура заради критична социална насока на някои песни. Винаги са били съпричастни на хуманни инициативи. "Пух" са познати на българската публика с концертите си в София още преди 10 ноември 1989 г.

Тази вечер в Болоня те ще изпълнят за последно своя богат репертоар, оставяйки на хората и поколенията радостта и мъдростта на своята музика. За своя голям принос за развитието на италианската музика "Пух" са отличени с почетното звание "Кавалери на Република Италия".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна