Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Бисет: Разместването на младежите с умствена изостаналост в центровете от семеен тип ще предизвика огромни катаклизми

Няма основание за разместването по възрастов признак след преживяната от младежите тежка адаптация след извеждането им от институциите, смятат от неправителствения сектор

Снимка: БГНЕС

Пренареждането на младежите с умствена изостаналост в центровете от семеен тип по вързастов признак, предвидено в промените в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, ще се отрази пагубно на тези уязвими и страдащи от множество увреждания младежи. То е безсмислено и няма конкретна причина за това. Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Галина Бисет от сдружение "Еквилибриум", част от коалиция "Детство 2025".

Коалиция “Детство 2025“ изпрати в писмо до редица институции позиция, в която изрази тревогата си и прогнозира ефектите от влезлите в сила законови промени, които засягат разделянето на настанените в сега съществуващите центрове от семеен тип. Среща по проблема е планирана за 5-и януари в МТСП. Измеменията са включени между второто четене в парламентарна комисия и гласуването в пленарната зала и не са били консултирани с експертите от неправителствения сектор, уточни Галина Бисет. Тя определи измененията като изключително неподходящи специално за децата и младежите с увреждания.

До края на 2015 година 1 500 младежи са били изведени от институциите за деца с умствена изостаналост, а 24 институции са били закрити. Младежите са били изведени в смесени центрове от семеен тип по конкретни критерии за индивидуална оценка на нуждите на всяко дете, разказа Галина Бисет, като подчерта, че след преместването тези деца, голяма част от които освен тежка форма на умствена изостаналост имат редица съпътстващи проблеми, са отключили тежки поведенчески реакции:

Въпреки че къщичките бяха по-хубави, нямаше наказания, имаше храна. Адът, през който преминаха децата, младежите  и персоналът, не бива да бъде повторен отново в такъв мащаб. Отново всички 1 500 да бъдат пренаредени в тези 122 центъра за настаняване от семеен тип. При тази тежка умствена изостаналост всеки акт на преместване, всяка промяна се преживява като риск за живота. Като смърт. Отне ни три години това да отшуми, да съществува по-нормален живот в тези къщи и младежите да са по-спокойни. Ако те отново бъдат размествани, всичко това ще се повтори отново.

При деца, навършили 18 години, които са с тежка умствена изостаналост и множествени увреждания, възрастта е последният фактор, който трябва да се отчита при определяне на това къде да живее съответният младеж, категорична бе Галина Бисет. Тя даде примери с младежи в изключително тежко състояние, които се чувстват по-добре сред децата, отколкото сред свои връстници.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна