Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бояна Асенова или изкуството да спасяваш непотребни вещи

Снимка: facebook

Стар сандък се превръща в нощно щафче, а буркан от туршия - в кутия за коледни подаръци. Това се случва в домашното ателие на Бояна Асенова - Ушева, която обича да преобразява стари вещи и да им вдъхва нов живот.

В интервю за "Хоризонт" Бояна разказа, че страстта към старите предмети е наследена от родителите й, тъй като е израснала в творческо семейство:

Родителите ми събираха стари вещи. Тази страст е още от ученическите ми години. Тогава започнах да правя картини от стари грамофонни плочи. Правех големи пана. Правех кукли от стари парцали. След това започнах да уча история на изкуството.

Нарича онова, с което се занимава, съживяване на стари вещи. Не обича израза "ненужна вещ", защото хората понякога не знаят какво изхвърлят.

Събира стари предмети и ги подготвя за новата им история - в нов модерен дом:

Представете си само един стар куфар колко фантастично и приказно стои до стената например! Тези предмети създават някакъв уют, топлина. Има приемственост. Представете си един кухненски скрин, който е преминал през няколко поколения. Представете си колко е хубаво да запазиш старата кутия с бижутата от баба или с любовните писма от мама, да им придадеш естетически вид и да си ги оставиш вкъщи.

Обичам да работя по поръчка и с клиенти, сподели оше Бояна Асенова. След като ги обработи и декорира тя оставя вещите известно време край себе си, защото трудно се разделя с тях.

Още за втория живот на уж непотребните предмети слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!