Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху отрича да е извършвал престъпление

| обновено на 03.01.17 в 18:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В продължение на три часа израелската полиция разпитва премиера Бенямин Нетаняху заради подозрения, че незаконно е получавал подаръци от бизнесмени. Министерството на правосъдието потвърди, че премиерът е бил разпитан в резиденцията си в Ерусалим, но уточни, че засега няма основания за наказателно преследване. Самият Нетаняху категорично отхвърли обвиненията.

Според израелски медии Бенямин Нетаняху е получавал подаръци на стойност десетки хиляди долара. Нещо повече – премиерът е подозиран, че участва в значително по-мащабни корупционни схеми. Разследването по случая се води от осем месеца. Разпитани са над 50 свидетели. Сред тях е и президентът на Световния израелски конгрес Роналд Лаудер, който бил финансирал пътувания на премиера.

През май миналата година Сметната палата в Израел изнесе данни за служебни пътувания на премиера, придружен от семейството си. Подозрението бе, че Нетаняху е злоупотребил с отчета на самолетни билети. Месец по-късно премиерът призна за прието парично дарение от бизнесмен, който в последствие бе осъден във Франция заради укриване на данъци в особено големи размери. Самият Нетаняху обаче категорично отрича тези обвинения и на свой ред обвини политическите си опоненти, че искат да го свалят от власт чрез очерняща кампания. Виждаме и чуваме празничното настроение в телевизионните студиа и в редиците на опозицията. Но искам да им кажа, че ще трябва да почакат с празнуването. Нищо няма да излезе, защото няма нищо. Опозицията може да продължи да надува балони с въздух под налягане, а ние ще продължим да управляваме Израел, заяви Нетаняху.

Нетаняху не за първи път е заподозрян да е замесен в корупционна афера. През 2000 г., по време на първия му мандат, премиерът и съпругата му бяха обект на разследване заради финансови злоупотреби. Поради липса на достатъчно доказателства главният прокурор на Израел прекратява тогава случая с думите: Това съвсем не означава, че всичко е наред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени