Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР: Не приемаме тройното повишение на таксата за авторски права, "Музикаутор": В Европа частните и държавните медии са равнопоставени

Снимка: ebu.ch

Генералният директор на БНР Александър Велев подчерта, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР:

На фона на това, което досега се е плащало, а досега е било 1% от субсидията, като от нея се приспадат капиталовите разходи, и 4,5% от приходите от реклама, искам да кажа, че увеличаването на плащанията към "Музикаутор", ако се приеме тяхната претенция, това е, само увеличението, е издръжката на регионална радиостанция като Варна. От наша страна е внесено възражение срещу тази тарифа и доколкото знам, се работи над решение в Министерството на културата, т.е. там няма такава база. Второ, те правят една аналогия с частните радиостанции, от които те вземат 4,4 % от рекламата. Аз мисля, че трябва да се види дали действително композиторите и хората, които пишат текстовете, седят зад едно подобно решение.

София Владимирова от Съвета за електронни медии (СЕМ) съобщи, че все още в медийния регулатор не е постъпило становище на "Музикаутор" по казуса:

Аз също не разбирам какви са мотивите, защото и до момента не е постъпила позиция на "Музикаутор" по темата, а в крайна сметка СЕМ е длъжен да реагира, защото тук е засегнат общественият интерес. Бих искала да обсъдим с колегите, да поканим представителите на БНР и представителите на "Музикаутор", за да възстановим преговорите.

По думите на Иван Димитров от "Музикаутор" в Европа частните и държавните медии са равнопоставени:

Срокът за предизвестие на договора беше тримесечен. Ние подписахме анекс, за да си дадем повече време за реакция и направихме този срок едномесечен, т.е. ние не сме реагирали в последния момент, както се опитва някой да го изведе като теза, ние реагирахме много по-рано и си дадохме време взаимно, и това беше наша инициатива, и е нужно да бъдем коректни, да бъдем коректни към авторите, които представлява "Музикаутор", и към труда им. "Музикаутор" е организация с нестопанска цел. Тя по закон няма право и не формира печалби.

Цялото интервю с Александър Велев, София Владимирова и Иван Димитров можете да чуете от звуковия файл.

По-късно на сайта на "Музикаутор" беше публикувана позиция на сдружението на композитори, автори и издатели за авторските възнаграждения, дължими от Българското национално радио. В съобщението се твърди, че музиката, чиито права се управляват от "Музикаутор", надвишава 50% от програмното време в ефира на радиото, а през последните пет години то заплаща 1% от държавната си субсидия и 4,55% върху приходите си от реклама. В държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да плаща толкова нисък процент от субсидията, подчертават от дружеството. Оттам са предложили балансиран модел за постепенно покачване на авторските възнаграждения за период от 3-4 години, докато се достигнат нивата, приложими за частните радиа, а именно 4,4% от приходите. От "Музикаутор" ще участват в разговори с БНР с посредничеството на СЕМ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!