Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата може да обяви Симеон Дянков за общодържавно издирване

| обновено на 03.01.17 в 20:46
Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

След като прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че се издирва и бившият финансов министър Симеон Дянков за сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в ЕВН.

В отговор Дянков публикува позиция в своя личен профил във Фейсбук, в която заявява, че  действията му като вицепремиер и финансов министър са били в съответствие с действащите закони и в защита на държавния интерес, както и декларира, че е готов да съдействие на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Дянков е издирван във връзка с разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания. Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

Прокуратурата обвинява Трайчо Трайков за нанесена щета в размер на 20 милиона лева.

Засега не се очакват обвинения към представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като според прокуратурата има писмени и устни данни, че Симеон Дянков и Трайчо Трайков лично са инструктирали представители на Агенцията.

Няма лов на вещици и специално избран момент, прокуратурата действа в момента, когато е събрала достатъчно доказателства, а в случая това е станало на 23-ти декември, когато Трайчо Трайков е получил призовката, става ясно от изявленията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вършим си работата, събираме доказателства и ако има достатъчно такива, които налагат ангажиране на наказателна отговорност, на което и да е лице, няма да се поколебаем да си свършим работата и да повдигнем съответните обвинения, и да предадем лицата на съд. Мониторингов доклад има всяка година, на всеки шест месеца. Преди това имаше доклад от европейските прокурори... Прокуратурата работи по силата на доказателствата и се съобразява с тях.

Работата по случая продължава, а кръгът на обвиняемите остава отворен. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде днес първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.

Обвиненията на прокуратурата, свързани с приватизацията на държавния дял от "ЕВН България", почиват на "многократно опровергани и неверни допускания и твърдения". Това се казва в официална позиция на инвестиционния посредник "Булброкърс". От дружеството припомнят, че приватизацията е извършена чрез закрит аукцион, а продажната цена е била с 1/3-та по-висока от минимално допустимата от Агенцията за приватизация. Обвиненията са построени върху сигнал, подаден от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Именно комисията е регулирала и съблюдавала целия процес, допълват от Булброкърс.

Какви са те можете да научите от репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна