Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават ваканцията за учениците в цялата страна до 9 януари

Учениците в цялата страна трябва да се върнат в класните стаи на 9 януари. Със заповед на министъра на образованието коледната ваканция се удължава заради грипа и прогнозите за сериозни снеговалежи и минусови температури.

В 4 области в страната е обявена грипна ваканция, а през следващите дни се очаква силен снеговалеж. Това са причините да се стигне до решението ваканцията да се удължи до края на седмицата, каза пред "Хоризонт" заместник-министърът на образованието Диян Стаматов:

По този начин ще се създаде превенция за предпазване и занапред от разпространяването на грип, а от друга страна онези училища, които са в по-отдалечени райони и използват автобуси за превоз на своите ученици, няма да имат този проблем при очаквания доста силен снеговалеж.

Заради грипа благоевградските ученици ще бъдат на училище чак на 11 януари. Въпреки че вирусното заболяване не е достигнало епидемични размери, Районната здравна инспекция регистрира сериозно увеличение на болните през последните два дни. Решението за удължаване на ваканцията касае само община Благоевград, обясни д-р Веселка Мончева от Здравната инспекция. Здравните експерти се надяват с очакваното застудяване и снеговалежите, които вече са факт,  да отмине и опасността от масовото разпространение на вируса.  

Занятията във всички учебни заведения в региона на Кюстендил се прекратявант до 10-ти януари включително. В болниците се спират плановите операции, забраняват се свижданията, детските и женските консултации, както и ваксинациите. Детските градини и ясли обаче ще работят в нормален режим, като там ще се извършва скрининг на децата, поясни оглавяващият Здравната инскпекция д-р Христо Кознички. Той определи заболеваемостта в областта като нормална.

Синоптиците предупредиха за рязко застудяване в следващите дни, което ще бъде предшествано от снеговалеж. За четвъртък е обявен жълт код за сняг и поледица в 12 области - от Видин до Благоевград и Пловдив.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна