Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УС на "Музикаутор" заседава преди срещата с представители на БНР и Министерството на културата в СЕМ

В 11 часа в сградата на "Музикаутор" започна заседание на Управителния съвет на сдружението. То се провежда при закрити врата и преди началото членовете му запазиха мълчание. Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров даде изявление за медиите: 

Ще бъдат обсъдени абсолютни всички аспекти на казуса, който се получи. Надявам се да бъде намерен баланс с ръководството на Националното радио.

Има решение на Управителния съвет за прекратяване на договора с БНР. Вие знаете по закон, че, за да може всеки един ползвател да ползва музика, е необходимо да има две предпоставки: едното е да има разрешение и това разрешение трябва да бъде предварително, трябва да бъде писмено. След като договорът е прекратен, технически Радиото няма разрешение за ползване. Нотариалната покана, която беше изпратена за забрана, тя е просто едно знаме. Тя не казва нищо повече от забраната. Така или иначе, тя не забранява. След като вие нямате разрешение, дали ви е забранено или не, е въпрос на изказ.

"Музикаутор" едностранно прекрати договора с Българското национално радио, тъй като обществената медия не приема искането да плаща драстично по-висока такса за авторски права. Оттогава в ефира на БНР не звучи съвременна музика.

В 14 часа днес в Съвета за електронни медии ще се проведе работна среща с представители на Българското национално радио, "Музикаутор" и Министерството на културата, за постигане на споразумение по възникнали спорове между двете страни, съобщиха тази сутрин от СЕМ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна