Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данчо Караджов отстъпи на БНР правото да излъчва безплатно албума му "Такъв е животът"

Снимка: БНР

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов отстъпи за безплатно излъчване по Българското национално радио соловия си албум "Такъв е животът". Жестът е в подкрепа на БНР в спора между обществената медия и "Музикаутор" за размера на заплащаните авторски права върху излъчваната музика.

Караджов подари на генералния директор на БНР Александър Велев копие от соловия си албум. Той ще се излъчва напълно законно.

Данчо Караджов прави жеста с голяма признателност към БНР:

Сантиментът ми е огромен, тъй като това е радиото, което помогна на "Сигнал" по възможно най-изключителния начин да ни направи популярни. От 1978 година до ден днешен. Първата песен - "Не е любов" - Данчо Георгиев-Стълбицата я пусна през лятото на 1978 година и той беше на късмет. Едно много, много голямо "Благодаря!" към това, което представлявате вие в момента.

За жеста благодари генералният директор Александър Велев. Той нарече удар върху цялата музикална индустрия случващото се в момента:

Подкрепата, която получаваме от музикантското съсловие и която вече започва да става лавинообразна, показва, че ние сме на прав път.

Затова аз съм много благодарен и слушателите ще разберат, че всъщност не е това пътят, по който трябва да стават нещата. Обществото ни ще го разбере. Не сме против това да се плащат права, но не можем да водим разговори под натиск с поставяне на условия и с извиване на ръце. 

"Музикаутор" не държи правата върху продукцията на Данчо Караджов:

От 1990 година не съм член. Няма и да бъда до края на живота си, защото смятам, че там се мътят едни неща, които не са в полза на артистите, на изпълнителите, на композиторите, на текстописците и така нататък, каза Караджов пред БНР. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна