Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозия разтърси Измир, ранени са най-малко 10 души

| обновено на 05.01.17 в 17:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кола бомба се е взривила близо до съдебната палата в турския град Измир. Ранени са най-малко 10 души, съобщи Си Ен Ен Тюрк. На мястото на инцидента са изпратени линейки.

При атаката са загинали полицай и служител на съда. Терористите са били въоръжени с автомати "Калашников" и гранати.

Първоначалните данни сочат, че извършителите са от кюрдската работническа партия ПКК. Това заяви губернаторът на Измир и описа как се е стигнало до атаката - полицията е спряла за проверка кола пред сградата на съда, след което е започнал конфликт. При сблъсъка терористите са детонирали кола бомбата, докато се опитвали да избягат. Двама от заподозрените извършители са били убити. Издирва се третият им съучастник.

Губернаторът на Измир допълни още, че втора кола, за която се смята, че е била на виновните за атентата, е била унищожена чрез контролирана експлозия.

Турският вицепремиер Вейси Кайнак съобщи, че на базата на намерените оръжия, може да се заключи, че е била планирана много по-голяма атака, и допълни, че подобни деяния нама да спрат Турция от военното й участие в Сирия и Ирак.

Атаката идва по-малко от седмица след въоръженото нападение в нощен клуб в Истанбул на Нова година, при което мъж отне живота на 39 души. Отговорност тогава пое "Ислямска държава", а извършителят все още се издирва.

Вчера полицията в Измир задържа 20 души по подозрения, че са терористи от "Ислямска държава" и са свързани с атаката отпреди дни в Истанбул. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени