Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства подкрепата за БНР в конфликта с "Музикаутор"

Националното сдружение на кабелните оператори разпространи писмо за солидарност с позицията на БНР в конфликта ѝ с "Музикаутор" и своята подкрепа за разрешаването му в полза на милионите радиослушатели. Писмото е изпратено също до Комисията по култура и медии към НС, Министерството на културата и Съвета за електронни медии.
В него Сдружението споделя  опита си в отношенията с организациите за колективно управление на авторски права (ОКУП). Става въпрос за идентични отношения като тези между БНР и "Музикаутор", които в крайна сметка водят до там, че българските граждани са лишени от правото си да слушат съвременна българска и чуждестранна музика. Тези отношения са определени като "изнудване и рекет" към операторите. Налаганата ценова политика доведе през последните години до фалита на десетки български телевизионни канали, кабелни оператори и радиостанции – съобщават от сдружението.
Тяхната позиция е, че сегашната ситуация в БНР се дължи най-вече на порочно законодателство в областта на авторските права в България, което помага на "Музикаутор" и "Профон" да задържат монополното си положение и да не позволят да се появят други дружества. От Националното сдружение на кабелните оператори обръщат внимание на това, че проблемите около тази законодателна рамка трябваше да бъдат преодолени с транспониране на Директива 2014/26 на ЕК. Тя изисква до  26.02.2016 г. да се въведат промени в българското законодателство, с които да се прекрати монопола в тази сфера. Въпреки дебатите по предложените текстове обаче в Народното събрание е внесен вариант на законопроект, предложен отново от "Музикаутор" и "Профон" и в крайна сметка е отхвърлен от Комисията по правните въпроси – като несъответстващ на антимонополното законодателство и Директива 2014/26.
Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" застава изцяло на страната на БНР. И изразява надежда, че всички компетентни държавни органи, гилдии и организации на ползватели на музикални произведения ще реагират незабавно за разследване и изясняване не само на конкретния казус в БНР, но и цялата ситуация в сферата на колективното управление на авторските права за приемане на конкретни законодателни инициативи за разбиване на съществуващия монопол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна