Експертът Емил Георгиев: Законът за авторското право не е работещ, показва казусът с "Музикаутор"

В. Антонова: Има две опасни писти, по които може да тръгне спорът за авторските права
Емил А.Георгиев ДЕОС
Снимка: deos.bg

Казусът "БНР- Музикаутор" ни показва, че Законът за авторското право не е работещ. Апропо такива проблеми имаше и през 2011 г. Последната промяна в Закона – от 2011 г. беше именно в тази част - "Организации за колективно управление на права", така че в бъдеще преговорите между тях и т.нар. "ползватели" да бъдат по-лесни и по-удобни. Но виждате, че приетите тогава изменения не изпълняват своите задачи. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" експертът по авторско право Емил Георгиев, председател в оставка на УС на ДЕОС.

От гледна точка "де юре" "Музикаутор" или други такива колективни организации, които имат управление на права, не са съвсем монополисти, но в края на краищата те имат една много широка представителност. Например в "Музикаутор" членуват, по техни данни, около 3000 български творци. Те също така представляват много чуждестранни творци и носители на права. Удобството, разбира се, произтича за ползватели, например като БНР, но и далеч по-малки, включително отделните заведения, кафенета, много по-лесно е да се договарят на принципа на едно гише, тоест, да имат един единствен събеседник от другата страна, с когото могат да сключат договор и да си уредят ползването на права върху музикално произведение. Големият въпрос е как дейността на един такъв доставчик, един такъв посредник, какъвто се явява "Музикаутор", да бъде регламентирана така, че да се случва съобразно справедливи условия и справедливи отношения. Този механизъм на този етап липсва. Това, което не е ясно и което остава абсолютно замъглено за обществеността, е по какъв точно начин  "Музикаутор" взима решение за своите тарифи, защо ги определя по този начин. Откъде те решиха, че трябва да получават от БНР 1,6 милиона лева вместо досегашните 500 000.

Георгиев обърна внимание върху това, че спорът е тръгнал към разрешение, едва когато му се е дала широка гласност и прозрачност.

БНР и БНТ са най-коректните платци на "Музикаутор", констатира той. Според него сдружението е избрало „най-лесната мишена“ за финансовите си претенции. 

Чест обект на критика спрямо "Музикаутор" е колко пари влизат на входа, постъпват и колко биват разпределени. Нещо, за което малко се говори, е, че огромната част от средствата, които "Музикаутор" прибира и разпределя, напускат България, отиват към чуждите звукозаписни компании, към чужди композитори, текстописци. Това се дължи на факта, че в България харесваме чужда музика и нашите медии показват такова съдържание. От малкото пари, които остават за българските творци, не е съвсем ясно по какъв начин те се разпределят. Примерно, много е трудно да откриете някакъв отчет на страницата на "Музикаутор", на тях колко им струват административните разноски, какви заплати си раздават и така нататък, това са важни неща.

Журналистът Весислава Антонова, която присъства на вчерашната среща на представители на Министерството на културата, БНР и "Музикаутор" в СЕМ допълни: 

Това, което най-много ме изненада в тази ситуация, е, че в Министерството на културата още от миналата година има тарифа за БНР, по която то да плаща авторски отчисления на "Музикаутор". Тази тарифа се оказва, че не е била приета от министерството, защото има становище на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори, които представляват интересите на търговските медии, но няма позиция на БНР. Министерството е счело, че БНР трябва да има позиция, за да бъде одобрена тази тарифа, което е логично. Това означава, че някой не е защитил достатъчно време интереса на една голяма национална медия. Весислава Антонова

Според Антонова има "две опасни писти", по които може да тръгне спорът за авторските права изобщо - да се направи внушението, че асоциациите, които управляват авторските права, едва ли ограбват платците си или тази, че медиите, които получават финансиране от бюджета, са едва ли не задължени да го дават на някого.

Според Весислава Антонова трябва да има повече бизнес мислене и да не се елементаризира темата за отчисленията към продуценти и изпълнители.

Противник съм на това да се спекулира с проценти, защото не може да се сравнява процентното увеличение на румънския пазар с българския пазар по много причини, дори и поради факта, че румънският рекламен пазар е много по-голям, не само защото броят на населението в Румъния е голям, а защото е, чисто като финансови постъпления, по-голям пазар.

Бюджетът на общественото радио в Румъния е в пъти е по-голям от този на Националното радио. Хубаво е да има малко по-точни икономически факти, които да обясняват защо това се случва. Аз съм сигурна, че и от двете страни има достатъчно умни хора, които да го кажат.

Емил Георгиев и Весислава Антонова чуйте от звуковите файлове.
Още от категорията

Три златни и три сребърни медала спечели Националният ни отбор на Балканиадата по математика

Три златни и три сребърни медала спечели Националният ни отбор на Балканиадата по математика в Белград. Нашите участници са на първо място в отборното класиране.  Ето какво казаха те при завръщането си в България пред нашия репортерАлександра Михайлова: "Щастливи и доволни, защото всичко си е заслужавало в крайна сметка, всичките усилия." "Няма..

публикувано на 12.05.18 в 18:22

Жители на село Пастра излязоха на протест заради мръсната вода

Жители на планинското село Пастра излязоха на протест тази сутрин заради мръсната вода, която тече от чешмите им.  Проблемът с водата по ВиК мрежата в Пастра, разположено от двете страни на пътя Рила - Рилски манастир, е всяка пролет и причината е старият и амортизиран 3-километров водопровод.  Водохващането е отпреди 9 септември 1944 год. Правено..

публикувано на 20.04.18 в 14:16
СЕМ

Генералният директор на БНР проведе среща със СЕМ по казуса с "Музикаутор"

Актуалните предавания по програма "Хоризонт" спазват плурализма на гледните точки и са в съответствие със Закона за радиото и телевизията.  Това сочи мониторингов доклад на Съвета за електронни медии. Наблюдението е извършено в периода 2-7 февруари и обхваща предаванията: "Преди всички"; "12+3"; "Нещо повече"; "Хоризонт за вас"; "Събота..

публикувано на 23.02.17 в 16:26

Комисията за защита на конкуренцията образува производство по искането на Българското национално радио срещу „Музикаутор“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по искането на Българското национално радио срещу „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение. КЗК ще разгледа искането и ако го намери за основателно, може да задължи „Музикаутор“ да преустанови неправомерното си поведение, както и да наложи санкция на сдружението...

публикувано на 14.02.17 в 15:44

БНР и "Музикаутор" се срещат в Министерство на културата за авторските права

Представители на БНР и на "Музикаутор" ще разговарят в Министерството на културата по повод проблема с авторските права. Генералният директор на радиото Александър Велев изрази оптимизъм за предстоящите разговори: Очаквам на тази среща да има някакво развитие в една или в друга посока. Надявам се да си решим спора или поне да се..

публикувано на 14.02.17 в 07:49
Генералният директор на БНР Александър Велев

Генералният директор на БНР отчете 20% ръст в слушаемостта на БНР за месец януари спрямо декември

20 % ръст в слушаемостта на програмите на БНР за месец януари спрямо декември отчете генералният директор на радиото Александър Велев . Той се позова на данни от изследване на "Ипсос България“, предоставено от "Нилсен България“. От 1 януари БНР не излъчва музика от каталога на "Музикаутор“, които едностранно прекратиха договора с радиото.  Ето още..

обновено на 13.02.17 в 15:01

Рашко Младенов: Министерството на културата няма да взема позиция в преговорите между БНР и "Музикаутор"

Министерството на културата няма да взема позиция в преговорите между Българското национално радио и "Музикаутор", заяви в ефира на "Хоризонт" служебният министър  Рашко Младенов : Аз не мога да се намеся, докато двете страни не стигнат до някакво решение. Дали ще е то споразумение или не, според мене това до ден-два ще бъде ясно...

публикувано на 13.02.17 в 12:22