Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската прокуратура повдигна обвинения на стрелеца от Форт Лодърдейл

Форт Лодърдейл, Флорида
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата във Флорида повдигна обвинения на 26-годишния Естебан Сантяго, който беше задържан за стрелбата на летището във Форт Лодърдейл. При атаката в петък загинаха пет души, а шестима бяха ранени. Мъжът е обвинен също, че е извършил убийствата на международно летище, за което може да получи смъртно наказание. Задържаният обяснил, че е планирал нападението и си е купил еднопосочен билет до Форт Лодърдейл.

Властите обясниха, че засега не знаят защо Сантяго е избрал точно това летище.

Не сме изключили тероризъм и ще разследваме всяка вероятност, за да се опитаме да определим мотива за атаката. Проверяваме всички познати, всички връзки на заподозрения, въобще всичко, което можете да си представите. Разследваме всяка възможна улика, каза агентът на ФБР Джордж Пайро.

Преди два месеца Сантяго отишъл в представителството на ФБР в Аляска във видимо разстроено състояние.

Лицето наистина е отишло в офиса ни в Анкъридж през ноември. Говорил е с агенти на ФБР. Ясно е заявил, че не възнамерява да нарани никого. Странното му поведение обаче притеснило агентите, провеждащи интервюто с него. Те се свързали с местната полиция и го предали на нея. Полицаите са ги завели в болнично заведение за оценка на психическото състояние, обясни Джордж Пайро.

По време на медицинския преглед Сантяго обяснил, че чува гласове и е под контрола на американска разузнавателна агенция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени