Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюнтер Йотингер ще се яви на изслушване пред евродепутати

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят, който пое ресорите на Кристалина Георгиева, ще бъде подложен на изслушване пред евродепутати в Брюксел. Германецът Гюнтер Йотингер получи управлението на бюджета и човешките ресурси в ЕК, а неговото портфолио "Цифрова икономика и общество" бе разпределено на естонския му колега Андрус Ансип.

Гюнтер Йотингер си навлече критики в края на миналата година, когато по време на реч в Хамбург направи изявления, определяни от някои като "хомофобски и расистки". Германският еврокомисар поднесе публични извинения и вече пое ресора "Бюджет и човешки ресурси", считано от 1 януари – още преди да мине днешната обмяна на мнения с евродепутатите.

Решението на Юнкер дори да не изчака изслушването, е неприемлива демонстрация на сила, коментираха от групата на "Зелените". Това не е проблем, според ЕК, защото преразпределянето на отговорности между комисарите влиза в сила незабавно и е записано в Рамково споразумение за отношенията ѝ с Европейския парламент, подчерта говорителят Маргаритис Схинас:

Нищо апокалиптично не казва рамковото споразумение, това е нормален междуинституционален процес.

Очаква се депутати и от други партии да питат Йотингер за възгледите му спрямо хора с различен етнос и сексуална ориентация, освен за компетенциите му в европейското бюджетиране. Бившият комисар по енергетиката ще отговаря и на обвиненията относно пътуването му до Унгария в частен самолет на германския енергиен лобист Клаус Магнолд. Той вече заяви, че не е извършил етично нарушение. Одобряването на Йотингер няма да зависи от гласуването на всички евродепутати в пленарна зала. Заключението от съвместното изслушване на трите комисии по Бюджет, Бюджетен контрол и Правни въпроси ще бъдат предоставени на шефовете на парламентарните групи. Именно те ще се произнесат окончателно на 12 януари. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени