Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Пенева: Нашето поведение е това, което причинява развитието на кариеса

Българските деца са на първо място в Европа по кариеси и заболявания на венците. Една от причините за заболяванията е ниската здравна култура на българина. Проучванията сочат, че само едно от три домакинства у нас ползват четка и паста за зъби. Има случаи, в които цялото семейство използва обща четка за зъби. 

Кариесът не е това, което виждаме, не е самото разрушение. Кариесът е един процес, който се развива много дълго преди да се стигне до крайния етап, когато зъбът започва да се разваля. За да се развие този процес, действат много фактори на различни нива. Най-важното е, че тези фактори са поведенчески. Нашето поведение е това, което причинява и води до развитието на кариеса, каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. д-р Милена Пенева - ръководител на катедра "Детска ментална медицина" към Медицинския университет в София. 

Значение имат навиците, насочени към поддържането на хигиената в устата, както и качеството на начина на храненето. Тези навици се формират в ранната детска възраст, в семейството и още в детската градина, смята още проф. Пенева. 

Краят на първата година на едно дете е най-ранният период, когато детето трябва да посети дентален кабинет. Контролните прегледи трябва да бъдат на 6 месеца, а при децата могат да бъдат и по-често. 

Според нея Националната програма по силанизация на детските зъби трябва да продължи да се развива. 

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени