Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бетовен е най-изпълняваният композитор на 2016-а

Валери Гергиев, Даниил Трифонов и Леонодас Кавакос са имали най-много концерти

Маестро Валери Гергиев е имал най-много излизания на диригентския пулт през 2016 г. - 143 сценични изяви

Малко статистика, според най-голямата световна платформа за "проследяване" на това, което се случва на класическата сцена по света. 32 000 концерта "влизат" в тяхната база данни за 2016 година. Ето и резултатите - музиката на Лудвиг ван Бетовен е звучала на 3 341 от тези 32 хиляди концерта, а Петата му симфония е най-изпълняваната творба. В продължение на няколко години (до 2015) "Месия" на Хендел неизменно е заемала първото място, а сега 'слиза" до 9-а позиция. Счита се, че все по-големият дял на ранния и късния романтизъм (за сметка на предкласиката) се дължи на факта, че все повече концерти от Япония (и изобщо от Азия) стават част от статистиката на Bachtrack, а там барокът се изпълнява далеч по-рядко. Голям "скок" бележи Концертът за цигулка и оркестър на Чайковски, влизайки за първи път в челната 20-тица.

Най-активно дирижиращият диригент отново е Валери Гергиев със 143 изяви през 2016, при пианистите палмата отива при Даниил Трифонов, при цигуларите - при Леонидас Кавакос. Тук челната десетка на най-много концертиралите през годината се "затваря" от Джошуа Бел (един от неговите концерти беше в София).

В оперния свят най-често поставяната опера е била Вълшебната флейта, тя измества друга опера на Волфганг Амадеус Моцарт - Сватбата на Фигаро, победител от 2015. Най-много спектакли е представила Унгарската национална опера (305), а най-много концерти е имало в афиша на Ню-Йоркската филхармония.

При балетите статуквото се запазва - отново Лешникотрошачката  на Чайковски е играна най-много - 446 пъти, Лебедово езеро е на втора позиция, Ромео и Жулиета на Прокофиев - на трета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна