Столичната библиотека подготвя дигиталната платформа "Сердика"

Така се поставя началото на дигитален архив от документи, снимки, предмети и ръкописи, свързани с историята на София и региона

Снимка: www.libsofia.bg

Столичната библиотека има амбицията в дигиталната платформа "Сердика" да обедини всички документални архиви за историята на София. Читателите ще имат онлайн достъп до пълнотекстови документи от краеведската сбирка на библиотеката, която включва книги за София, списанията "Сердика" и "София", "Софийски общински вестник" и статии от периодични издания, свързани с живота в столицата.

Столичната библиотека има традиции в партньорството с читалища, училища и стари софийски родове и апелира те да се присъединят към към платформата с документи, снимки, предмети, ръкописи, свързани с местната история и култура.

Пред "Хоризонт" директорът на библиотеката Юлия Цинзова акцентира върху трайната политика за дигитализация: 

За нас е много важно това огромно книжно богатство от 1 милион тома, сред тях много редки и ценни, да достигне до по-голям брой читатели и посетители на нашите сайтове и платформи. Ние имаме много редки и ценни издания, старопечатни книги, които вече дигитализираме от миналата година.

Новата платформа ще предостави нови знания на широката публика и ще бъде в помощ на изследователи и специалисти.

Това е отдавна чакана наша мечта, сподели Юлия Сматракалева от фирмата, която се занимава с дигитализацията. Тя обясни, че дигитализацията ще даде възможност на много хора да се запознаят с факти и документи, за чието съществуване дори не подозират:

Краеведската дейност е свързана с много интересни обекти, могат да бъдат всякакви предмети, вещи на лица, етнографски обекти. ЗD сканиране, разглеждане в такъв формат, един много интересен, приятен начин човек да получи тези знания.

Юлия Цинзова припомни, че съвместно с Националния литературен музей е завършен и сайтът "Българска класика – знания за всички", включващ творчеството на 13 класици. Достъп има чрез сайта на Столичната библиотека.

Още за дигиталната платформа слушайте в звуковия файл.
print Отпечатай
Още от категорията

Книгата "Ефектът Луцифер" показва кога нормалните хора се превръщат в чудовища

Книгата "Ефектът Луцифер" представя Станфордския затворнически експеримент, който е известен психологически експеримент, проведен през 1971 г. от американския психолог Филип Зимбардо . Целта му е да изследва реакциите на човека в състояние на ограничена свобода, в условията на затворнически живот и на влиянието на наложената социална..

публикувано на 24.05.17 в 16:45
Елена Панайотова

Театралният режисьор Елена Панайотова за работата си с деца в Кения

Театралният режисьор Елена Панайотова създава международната програма "Артисти за деца“, която има за цел, чрез изкуство да социализира децата в неравностойно положение в Кения. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" тя разказа какво я е накарало да работи върху този проект в Кения: Преди 15 години няколко колеги се..

публикувано на 24.05.17 в 15:16

В Оряхово посрещат 24 май с примера на "Пролетна измама"

В малкия крайдунавски град Оряхово посрещат 24 май с примера на театрална постановка. Спектакълът "Пролетна измама" на режисьора Никола Петков и с участието на "артисти със сребро в косите", сред които Емилия Радева и Гинка Станчева , е по класически български произведения. Осъществяването му е с организационната и финансова подкрепа на..

публикувано на 24.05.17 в 14:44
Силвия Томова

Силвия Томова за българската литература

Писането на книги винаги е самотно и далечно, но в днешно време е и модерно. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" писателката Силвия Томова : Всеки си мисли, че като разполага с клавиатура, може да пише поезия, може да пише книги, художествена литература или да се изявява като журналист. Много се пише, но..

публикувано на 24.05.17 в 14:20

Почетен „Аскеер 2017“ за Константин Илиев

Големият български драматург Константин Илиев е тазгодишният носител на Голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство. Престижното отличие се присъжда вече 27 години и се смята за най-високото признание за създаденото от родните актьори, режисьори, сценографи, драматурзи и музиканти в театъра. Кои от тях ще си тръгнат със..

публикувано на 24.05.17 в 13:55

За първи път от 10 години в Ямбол отвори врати нова книжарница

За първи път от 10 години насам в Ямбол отвори врати нова книжарница. Пред един от рафтовете е 23-годишната Юлия. Тя не само продава книги, но и дава съвети, завършила е Българска филология и признава: Това е моята работа мечта . Проучване на Евростат показва, че през последната година над 50 на сто от българите не са прочели нито една книга :..

публикувано на 24.05.17 в 13:34
Венцислав Занков

Венцислав Занков: Железният орден е отличие извън легитимиращите награди на властта

Инициативата на художника Венцислав Занков за връчване на Железен орден за съвременно изкуство продължава и тази година, но с променена дата. За разлика от предишни години, тази година тя е преместена от 1-ви май на 24-ти май. Церемонията ще се състои тази вечер в галерия "Аросита". Според твореца отличието говори за това, доколко има и друга..

публикувано на 24.05.17 в 13:13