Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека подготвя дигиталната платформа "Сердика"

Така се поставя началото на дигитален архив от документи, снимки, предмети и ръкописи, свързани с историята на София и региона

Снимка: www.libsofia.bg

Столичната библиотека има амбицията в дигиталната платформа "Сердика" да обедини всички документални архиви за историята на София. Читателите ще имат онлайн достъп до пълнотекстови документи от краеведската сбирка на библиотеката, която включва книги за София, списанията "Сердика" и "София", "Софийски общински вестник" и статии от периодични издания, свързани с живота в столицата.

Столичната библиотека има традиции в партньорството с читалища, училища и стари софийски родове и апелира те да се присъединят към към платформата с документи, снимки, предмети, ръкописи, свързани с местната история и култура.

Пред "Хоризонт" директорът на библиотеката Юлия Цинзова акцентира върху трайната политика за дигитализация: 

За нас е много важно това огромно книжно богатство от 1 милион тома, сред тях много редки и ценни, да достигне до по-голям брой читатели и посетители на нашите сайтове и платформи. Ние имаме много редки и ценни издания, старопечатни книги, които вече дигитализираме от миналата година.

Новата платформа ще предостави нови знания на широката публика и ще бъде в помощ на изследователи и специалисти.

Това е отдавна чакана наша мечта, сподели Юлия Сматракалева от фирмата, която се занимава с дигитализацията. Тя обясни, че дигитализацията ще даде възможност на много хора да се запознаят с факти и документи, за чието съществуване дори не подозират:

Краеведската дейност е свързана с много интересни обекти, могат да бъдат всякакви предмети, вещи на лица, етнографски обекти. ЗD сканиране, разглеждане в такъв формат, един много интересен, приятен начин човек да получи тези знания.

Юлия Цинзова припомни, че съвместно с Националния литературен музей е завършен и сайтът "Българска класика – знания за всички", включващ творчеството на 13 класици. Достъп има чрез сайта на Столичната библиотека.

Още за дигиталната платформа слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна