НС не прие предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене"

БГНЕС

Народното събрание не прие предложението на БСП за прекратяване на решението от 29 март 2012 година за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

Депутатът Таско Ерменков заяви, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни: 
Вижте какво става навън. Само да ви кажа, електроенергийната система на България днес е на ръба. Гласувах в полза на електроенергетиката на България, за да не стоим утре на тъмно и на студено.
В отговор бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев припомни:
Само преди няколко седмици МС взе решение и възложи на министъра на енергетиката да направи съответните анализи и да предложи на Народното събрание кои решения трябва да се отменят и какво решение трябва да бъде прието във връзка с проекта "Белене".
Валентин Николов от ГЕРБ определи предложението като предизборно.

Не е нужно една партия да внася решение малко преди изборите, за да може, по някакъв начин, да трупа дивиденти. По този начин се разделя и парламентът.


За спирането на проекта се произнесе и Мартин Димитров от Реформаторски блок. Няма отговор и къде ще бъде изнасян произведеният ток, каза Димитров.

Още от категорията

Започват преговорите за сформиране на правителствена коалиция в Германия

В Берлин започват преговорите за сформиране на правителствена коалиция след парламентарните избори на 24 септември.   Управляващата десница начело с канцлера Ангела Меркел спечели победа, но с малко мнозинство, и ще трябва да търси партньори, за да продължи да управлява.  Очаква се преговорите да продължат няколко месеца.

публикувано на 18.10.17 в 08:30

Си Цзипин пред конгреса на компартията: Бъдещето пред Китай е светло, но икономическите предизвикателства са тежки

В Пекин започна 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, който ще продължи една седмица. Откривайки форума, президентът  и председател на комунистическата партия  Си Цзипин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Сред тях той открои нарастващата разлика в доходите и проблеми в..

обновено на 18.10.17 в 08:15
Карлес Пучдемон

Пучдемон няма намерение да се отказва от каузата за независимост, заяви говорителят на каталунското правителство

Близо 200 хиляди души излязоха със запалени свещи снощи по улиците на Барселона в знак на протест срещу ареста на двама лидери на движението за независимост на Каталуня. Подобни демонстрации имаше и в други градове на автономната област.  По повод ултиматума на испанското правителство и срокът той да бъде изпълнен до утре сутринта, говорителят на..

публикувано на 18.10.17 в 08:05

Парламентът обсъжда на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Народното събрание ще гласуват на първо четене промени в  Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ще продължат дискусиите по започналото вчера второ четене на  измененията в Гражданския процесуален кодекс. Парламентът прие длъжник да не може да може да бъде осъден, без да е уведомен за това. Въвежда се ограничение сборът на таксите за принудително..

публикувано на 18.10.17 в 07:10

МС ще разгледа изменение на постановлението за заплатите в бюджетния сектор

На редовното правителствено заседание е предвидено министрите да разгледат плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на тероризма. По предложение на министъра на финансите Владислав Горанов , ще се  промени постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности.  Кабинетът ще приеме изменения и допълнения в законите за защита..

публикувано на 18.10.17 в 07:05

Доналд Тръмп похвали Атина, че продължава да влага значителни средства за отбрана

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че е информирал Конгреса за предстояща сделка за модернизация на изтребителите Ф-16 на въоръжение в гръцките военновъздушни сили. Стойността на проекта е 2 милиарда и 400 милиона долара и той е одобрен от Държавния департамент, предаде Ройтерс. На пресконференция в Белия дом, където прие гръцкия..

публикувано на 18.10.17 в 01:50

Кристиан Линднер: Канцлерството и МФ непременно трябва да са политически разделени

В навечерието на коалиционните преговори с канцлера Ангела Меркел лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер заяви твърдо, че финансовият министър в бъдещо трипартийно правителство не бива да е от Християндемократическия съюз. Канцлерството и финансовото министерство непременно трябва да са политически разделени. Министърът трябва да..

публикувано на 18.10.17 в 01:35