Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна над 22,8 милиона лева за доизграждане на АМ "Хемус"

МС прекрати обявения през 2014-а конкурс за проучване за нефт и газ в Блок 1-22 „Терес“ в Черно море

Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна над 22 милиона и 800 хиляди лева за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала "Хемус".

На заседанието на кабинета стана ясно още, че близо 500 000 лева ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система" през 2017 година. Очаква се половината от приходите да бъдат от продажбата на квоти въглеродни емисии. Със събраните пари ще бъдат покривани разходите на Националната електрическа компания.

Министерският съвет прекрати обявения през 2014 г. конкурс за проучване за нефт и газ в Блок 1-22 „Терес“ в Черно море.  Няколко потенциални кандидати са закупили книжа, но въпреки проявения интерес към потенциала на площта, документи не са подадени.

България ще преговаря с Австрия за придобиване на високопроходима техника за охрана на границата. Правителството възложи на министъра на отбраната да проведе консултации с министерството на отбраната на Австрия, за да се помогне на Сухопътни войски в операцията по охрана на държавната граница. Съвместното патрулиране с екипите на МВР изисква високопроходима техника, с която армията не разполага. С придобиването ѝ значително ще се повишат способностите за контрол на бежанския поток.

С 480 000 евро от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция ще се изгражда ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Министрите предоставиха средствата, които са от гръцката страна. Тя не е изпълнила свой трансграничен проект с Турция и ги пренасочва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна