Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Балтов: Децата са по-устойчиви от възрастните на травми в студения сезон

Снимка: БГНЕС

За последните 48 часа в Първа травматологична клиника на института "Пирогов" са били приети около 30 пациенти, повечето със счупвания в областта на тазобедрената става, рамото, китката и глезена. Това са и най-честите последици от подхлъзване и падане на леда, обясни в интервю за "Хоризонт" началникът на клиниката проф. Асен Балтов, ортопед и травматолог. По думите му, случаите са се увеличили два пъти. Пухкавият сняг е като възглавница, криеща леда отдолу и повечето пострадали хора не са се съобразили с това, посочи той.

Проф. Балтов препоръча в снеговете да се излиза с добри топли обувки с хубав грайфер и да не ходим с ръце в джобовете, когато сме на улицата, защото при риск от падане това е начинът да пазим равновесие. Част от съветите на лекарите включват:

Да не бързаме, да ходим бавно, сигурно, да гледаме къде стъпваме и естествено, когато видим, че има възможност да заобиколим ледено препятствие, да го направим.

Кое е първото, което трябва да направим при падане и счупване - трябва ли да се изправи падналият или да се търси помощ - съветите на Асен Балтов:

Ако счупването е в областта на горния крайник, трябва да стане, да се изправи, да придържа ръката към тялото си и по най-бързия начин, ако има болезненост и няма движения, да потърси лекарска помощ. Хората, които са паднали и не могат да се изправят, ако е счупена тазобедрената става или глезена, просто трябва по най-бързия начин да се обадят на "Бърза помощ" или на приятел, който да се опита да шинира крака, да не се опитва да се стъпва, защото това води до допълнителни размествания. Понякога костните фрагменти пробиват кожата и това забавя оперативното лечение. 

Тежкото навяхване е съпроводено с болезненост и оток, за разлика от счупването, при което се долавя ясно хрущене, поясни още проф. Балтов. При счупване определени волеви движения отпадат моментално и човек не може да контролира крайника си, докато при навяхване движенията се запазват.

Колкото по-бързо се стабилизира счупването, толкова по-бързо се възстановява пациентът, затова медиците се стараят максимално бързо да оперират, в рамките на 24 до 48 часа според възрастта и придружаващите заболявания на пациента, каза още д-р Балтов.

Постъпилите в момента в клиниката деца са много по-малко в сравнение с летните месеци, изтъкна травматологът:

Децата са много по-устойчиви на тези травми, повечето случаи при децата са счупвания в областта на предмишницата и в областта на лакътната става, но като цяло децата по-трудно се травмират, отколкото възрастните.

Цялата тема - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна