Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-малко от седмица

Над 150 сигнала за замръзнали инсталации или водомери са получени в "Софийска вода"

Над 150 сигнала за замръзнали инсталации или водомери са получени в "Софийска вода" от началото на поредицата от дни с минусови температури - от събота до момента, съобщиха за Радио София от дружеството. В момента в столицата няма райони без вода заради аварии по разпределителната мрежа.

Сигналите са предимно за замръзнали сградни инсталации, обобщи Валентин Милушев, стратегически мениджър в отдел "Управление на мрежите" в дружеството. Екипи на "Софийска вода" се отзовават на всички сигнали, а ангажимент на собствениците е да подготвят инсталацията след водомерния възел. Ако има проблем в тази част, отстраняването му е за тяхна сметка. Независимо, че не е задължение на компанията, оттам съдействат на възрастни хора и на абонати в отдалечени места, каза Милушев. Всеки един случай се разглежда отделно.

Най-добрият начин за предпазване на инсталациите в необитаеми сгради е водата от тях да бъде източена. В последните дни е имало случаи на замръзнали инсталации в обитаеми сгради - например в жилищни блокове, в които хоризонталната водопроводна инсталация преминава през мазетата. Ако има липсващи или счупени прозорци в мазетата, те трябва да бъдат сменени. Същото се отнася и за водомерните шахти в къщите с дворове - желателна е те да се поддържат сухи и изолирани.

До покачването на температурите до нормалните за сезона стойности, от "Софийска вода" са преустановили плановите ремонтни дейности.

Чуйте повече в разговора с Валентин Милушев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!