За по-малко от седмица

Над 150 сигнала за замръзнали инсталации или водомери са получени в "Софийска вода"

Над 150 сигнала за замръзнали инсталации или водомери са получени в "Софийска вода" от началото на поредицата от дни с минусови температури - от събота до момента, съобщиха за Радио София от дружеството. В момента в столицата няма райони без вода заради аварии по разпределителната мрежа.

Сигналите са предимно за замръзнали сградни инсталации, обобщи Валентин Милушев, стратегически мениджър в отдел "Управление на мрежите" в дружеството. Екипи на "Софийска вода" се отзовават на всички сигнали, а ангажимент на собствениците е да подготвят инсталацията след водомерния възел. Ако има проблем в тази част, отстраняването му е за тяхна сметка. Независимо, че не е задължение на компанията, оттам съдействат на възрастни хора и на абонати в отдалечени места, каза Милушев. Всеки един случай се разглежда отделно.

Най-добрият начин за предпазване на инсталациите в необитаеми сгради е водата от тях да бъде източена. В последните дни е имало случаи на замръзнали инсталации в обитаеми сгради - например в жилищни блокове, в които хоризонталната водопроводна инсталация преминава през мазетата. Ако има липсващи или счупени прозорци в мазетата, те трябва да бъдат сменени. Същото се отнася и за водомерните шахти в къщите с дворове - желателна е те да се поддържат сухи и изолирани.

До покачването на температурите до нормалните за сезона стойности, от "Софийска вода" са преустановили плановите ремонтни дейности.

Чуйте повече в разговора с Валентин Милушев.

print Отпечатай
Още от категорията

Петър Бакърджиев: България има за какво да се притеснява от заявленията за намаляване на разходите в ЕС

България трябва да се притеснява от заявленията на евккомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, че излизането на  Великобритания от ЕС ще отвори "дупка: от 10-12 милиарда евро  и ако страните на увеличат вноските си, трябва дасе мисли откъде да се вземат тези пари. Това заяви в предаването "Нещо повече" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и..

публикувано на 29.06.17 в 18:26

Иракските военни очакват битката за Мосул да приключи до дни

Иракската армия очаква дългата битка за Мосул да приключи през следващите няколко дни. След осем месеца ожесточени градски боеве в Мосул иракските военни обявиха днес, че са поели контрола над джамията, където "Ислямска държава" обяви своя халифат преди три години. Бойците на джихадистите, които все още не победени, са блокирани в няколко квартала в..

обновено на 29.06.17 в 18:13

Асен Колев: Никой няма интерес от това, което се случва в Асеновград

Никой няма интерес от това, което се случва в Асеновград, заяви в предаването "Нещо повече" Асен Колев – член на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси: Не мога да разбера кой има интерес един битов скандал между пет човека,   да се превърне междуетнически.  Никой няма полза от това, което се случва а..

публикувано на 29.06.17 в 17:48

Цената на тока за бита ще се повиши с до 1,5% от първи юли

От 1-и юли цената на тока за бита ще бъде повишена средно с до процент и половина. Това съобщиха за "Хоризонт" от Комисията за енергийно и водно регулиране. Досегашните разчети на регулатора предвиждаха поскъпване от 1,38  на сто, но заради планираното увеличение на цената на природния газ с близо 2 на сто, се променя и прогнозната цена на тока...

публикувано на 29.06.17 в 17:40

Петимата подсъдими за убийството на Борис Немцов бяха признати за виновни

Руски съдебни заседатели признаха за виновни петимата мъже, подсъдими за поръчковото убийство на руския опозиционен лидер Борис Немцов през 2015 г. в центъра на Москва. Според 12-те заседатели в Московския окръжен военен съд петимата подсъдими от чеченски произход са отговорни за убийството на 55-годишния Немцов. Един от петимата признати за виновни е..

обновено на 29.06.17 в 17:30

Бактерии и нанодиаманти срещу токсини

Има микроорганизми, на които има защо да завиждаме. Бактериите от рода „Псевдомонас” са от тях - те не само са своеобразни шампиони по оцеляване, но могат да използват алтернативни енергийни източници, благодарение на което успяват да се опазят от агресията на какви ли не токсични вещества в околната среда. Отгоре на всичко, когато „заработят в екип” с..

публикувано на 29.06.17 в 17:15

Карлос Контрера: Полицията трябва да може да прилага и сила, когато е необходимо

Полицаите трягбва да получат подкрепа и да могат да прилагат сила, когато е необходимо, заяви в предаването "Нещо повече" Карлос Контрера – член на организационния съвет на ВМРО и общински съветник в София. След станалото в Асеновград той написа писмо до министъра на вътрешните работи Валентин Радев, в което иска по-твърди мерки от страна на..

публикувано на 29.06.17 в 17:13