За по-малко от седмица

Над 150 сигнала за замръзнали инсталации или водомери са получени в "Софийска вода"

Над 150 сигнала за замръзнали инсталации или водомери са получени в "Софийска вода" от началото на поредицата от дни с минусови температури - от събота до момента, съобщиха за Радио София от дружеството. В момента в столицата няма райони без вода заради аварии по разпределителната мрежа.

Сигналите са предимно за замръзнали сградни инсталации, обобщи Валентин Милушев, стратегически мениджър в отдел "Управление на мрежите" в дружеството. Екипи на "Софийска вода" се отзовават на всички сигнали, а ангажимент на собствениците е да подготвят инсталацията след водомерния възел. Ако има проблем в тази част, отстраняването му е за тяхна сметка. Независимо, че не е задължение на компанията, оттам съдействат на възрастни хора и на абонати в отдалечени места, каза Милушев. Всеки един случай се разглежда отделно.

Най-добрият начин за предпазване на инсталациите в необитаеми сгради е водата от тях да бъде източена. В последните дни е имало случаи на замръзнали инсталации в обитаеми сгради - например в жилищни блокове, в които хоризонталната водопроводна инсталация преминава през мазетата. Ако има липсващи или счупени прозорци в мазетата, те трябва да бъдат сменени. Същото се отнася и за водомерните шахти в къщите с дворове - желателна е те да се поддържат сухи и изолирани.

До покачването на температурите до нормалните за сезона стойности, от "Софийска вода" са преустановили плановите ремонтни дейности.

Чуйте повече в разговора с Валентин Милушев.

Още от категорията

Здраве и стил на живот - избрано от печата

НЗОК планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства, информира СЕГА . Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата. Парите на НЗОК догодина ще скочат с..

публикувано на 18.10.17 в 08:10

Дискусия за донорството на стволови клетки ще се проведе в София

Дискусия за донорството на стволови клетки се организира следобед в Българския червен кръст.  На форума бъдат обсъдени проблемите в тази област и възможните решения, както и въпроси, свързани с държавната политика в подкрепа на донорството. 

публикувано на 18.10.17 в 07:55

Шествие в памет на жертвите на тероризма в Брюксел

Работещи в българските служби за спешна помощ ще се включат в шествие в памет на жертвите на терористичните атаки и в подкрепа на колегите си днес в Брюксел.  Представители на близо 60 служби за спешна помощ от страните членки на Европейския съюз ще участват в събитието.  Пред Хоризонт Беноа  Вивие е от неправителствената Асоциация на спешния телефон..

публикувано на 18.10.17 в 07:46
Патриарх Неофит

Българският патрирах Неофит ще участва в молитвено служение в Граничкия манастир "Свети Лука"

Патрирах Неофит ще участва в молитвено служение в Граничкия манастир "Свети Лука" до кюстендилското село  Граница по повод храмовия празник. Тържествената литургия започва в 9.00 часа.  За празника на евангелист Лука, в Кюстендил ще бъде направена първа копка за нов параклис към бъдещо детско православно училище. 

публикувано на 18.10.17 в 07:45

Четирима души бяха ранени при сблъсъци между полицията и демонстранти в Украйна

Четирима души бяха ранени при сблъсъци между полицията и демонстранти, настояващи за големи реформи в украинската столица Киев, предаде ВВС. Протестиращите призовават за създаването на антикорупционен съд, депутатите да загубят имунитета си от наказателно преследване и за промени в избирателната система. Те се заканиха да останат пред парламента като..

публикувано на 18.10.17 в 07:37

Преглед на печата

"Труд" цитира премиера Борисов във водещото си заглавие  "Вдигнете заплатите!". Той заяви това на бизнес форум в София. Правителството е отделило 700 милиона лева от бюджета за догодина за повишаване на доходите във всички сфери, каза още министър-председателят. Той добави, че управляващите променят над сто закона, за да изпълнят обещанието си за..

публикувано на 18.10.17 в 07:25

Две трети от европейците са на мнение, че страните им са спечелили от членството в ЕС

Две трети от европейците смятат, че техните страни са спечелили от членството си в Европейския съюз. Това сочи проучване, резултатите от което ще бъдат публикувани днес, съобщават от представителството на Европейския парламент у нас.  Делът на хората, които виждат ползи от европейската интеграция на страната си, се е увеличил от 60% през септември..

публикувано на 18.10.17 в 07:15