Около село Калотина и Стара Загора са забелязани бели щъркели

Снимка: БТА

Бели щъркели са забелязани около село Калотина и Стара Загора. На учените не им е известно защо прелетните птици са останали у нас, макар че това не е нещо необичайно, каза д-р Христина Клисурова от сдружение "Зелени Балкани". 

Не изключваме възможността някой от щъркелите да е останал тук, защото не може да излети на юг. Препоръчваме в никакъв случай здравите летящи птици да не бъдат допълнително подхранвани. Това заблуждава щъркелите и притъпява инстинкта им да се преместят от място, което вече не е благоприятно за тях.

От "Зелени Балкани" съветват хората да подават сигнали до Спасителния център за диви животни или до регионалните центрове по околна среда и води.


print Отпечатай
Още от категорията

Радио София се включва в освежаването на детска площадка

Екипът на Радио София се включва тази сутрин в "презареждането" на детска площадка в столичния квартал "Дианабад" в подкрепа на кампанията на групата "За безопасни детски площадки". Площадката се намира на бул. "Никола Габровски", зад тотопункта и всички желаещи могат да се присъединят към почистването на терена и боядисването на съоръженията в..

обновено на 30.05.17 в 10:06

Училище във Враца има своя метеорологична станция

В училище "Христо Ботев" във Враца се открива метеорологична станция.  16 000 лева от училищния бюджет са вложени в проекта за метеорологична станция. Идеята е на учителката по география Цветелина Ценова :  Самата станция е снабдена с най-модерната сензорна техника, в която са включени термометър, ветромер, барометър, дъждомер и един уред за..

публикувано на 30.05.17 в 09:38

Ураган отне живота на тринайсет души в Москва

Над 1000 спасители участват в ликвидирането на последиците  от урагана, който връхлетя вчера Москва и отне живота на 11 души, съобщиха местните власти.  В операцията са включени 170 единици техника на пожарната служба.  От стихията са пострадали над 140 души, като повечето от тях все още са в болници.  Повалени са хиляди дървета, които..

обновено на 30.05.17 в 09:05

Железничарите в Гърция отменят протестите си днес и утре

Обявените за днес и утре протести на железничарите в Гърция се отменят и влаковете в страната ще се движат нормално, съобщиха гръцките медии. 24-часова стачка е предвидена за четвъртък, когато няма да се движат никакви влакове. Работещите в сектора са недоволни от условията на труд и от състоянието на железопътната инфраструктура.

публикувано на 30.05.17 в 09:00

Зрелостниците се явяват на матура по физика, химия или философия

В Министерството на образованието и науката беше изтеглен Вариант II за държавния зрелостен изпит по желание за зрелостниците, избрали да се явят по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или философски цикъл. Изпитът започва в 8 часа и ще продължи  четири астрономически часа. Заявление за участие в него са подали общо 169 зрелостници...

публикувано на 30.05.17 в 08:29

Алекси Стратиев: Не високите глоби, а всеобхватен контрол ще гарантира дисциплината на пътя

В България липсва мрежа от камери за контрол, която би могла да бъде изградена, ако парите от глобите на засечените с камери водачи се вложат в изграждането на подобна контролна система. Това каза в коментар за "Преди всички" Алекси Стратиев , бивш директор на КАТ. По думите му, това може да стане много бързо и без да се ощетява бюджетът:..

публикувано на 30.05.17 в 08:13

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Граждански организации съдят София за мръсния въздух, извежда в заглавие СЕГА . Десет дни след като Столичният общински съвет одобри предложената от зам.-кмета по екология на София Йоана Христова програма за качество на атмосферния въздух 2015-2020 г., няколко неправителствени организации и трима адвокати заведоха в съда колективен иск срещу..

публикувано на 30.05.17 в 08:10