Емилия Милчева: Отлагането на разискванията за изборната система е предизборен трик на ГЕРБ

Веселин Стойнев: ГЕРБ се опитват да изглеждат най-близо до народа

БГНЕС

Днешното отлагане на разискванията по предложението за промяна на изборната система е предизборен трик на ГЕРБ, заяви в предаването "Нещо повече" Емилия Милчева - главен редактор на електронното издание Ureport.bg: 

Това, което днес видяхме в парламента, беше един доста добър предизборен трик на управляващата партия ГЕРБ, тъй като на предложението не му достигнаха, за да мине, десетина гласа. На всички нас е известно, че винаги, когато поискат, ГЕРБ са в състояние да съберат своите плаващи мнозинства – с помощта на БДЦ, с помощта, ако щете, и на ДПС, и на няколко други. И в момента те се оказаха, колкото и да е странно, единствената политическа сила, която не се бои, иска да изпълни това, което суверенът е повелил с решенията от референдума.

Извън предизборната тема, искам да кажа, че времето е изключително малко, това е мнението на преобладаващата част от експертите по изборно законодателство, че са необходими поне няколко месеца, за да бъдат обсъдени и двете предложения – за намаляване на партийната субсидия, заедно с мажоритарния вот, достатъчно аналитично и прецизно. Всичко, което се прави, се прави с предизборна цел.

ГЕРБ се опитват да изглеждат най-близо до народа, каза Веселин Стойнев – заместник главен редактор на списание "Икономист":

Мисля, че за всички е очевидно, че никоя от сегашните парламентарно представени партии няма интерес от преминаване към мажоритарна избирателна система, включително ГЕРБ, която се обяви още в нощта на президентските избори за неин защитник. Докато другите обаче сякаш по-ясно и открито заявяват несъгласието си с нея и са склонни най-много на компромис за смесена избирателна система, при ГЕРБ, мисля че проблемът е по-сериозен, защото може да му се върне като бумеранг. Бих казал, че това бързане сега, в последния момент, е изключително двулично, защото имаха два месеца, в които те можеха да задействат въпроса, така да се каже. От два месеца тяхното проекторешение за признаване на резултатите от референдума е готово и те не направиха нищо по това - не написаха закон или можеха, най-малкото, да припознаят закона на Мая Манолова.

Играта на ГЕРБ дотук е, ако може те да яхнат вълната на популярното, да останат най-близките до народа, изпълняващи повелята на народа, а останалите да са виновни, само че твърде кратко е времето от изборите досега, за да може тази игра да не свърши предварително до изборите.


print Отпечатай
Още от категорията

В САЩ започна протестът срещу Доналд Тръмп, наречен "Женски марш към Вашингтон"

В центъра на Вашингтон се провежда най-масовият, според организаторите, протест срещу току-що встъпил в длъжност президент на Съединените щати. Общо поне 200 000 души се очаква да се съберат на Нешънъл мол в проявата, кръстена "Женски марш към Вашингтон". Много от вече протестиращите там са жени с плетени розови шапки. Още около 300 подобни маршове срещу..

обновено на 21.01.17 в 19:06
Ангела Меркел

Меркел призова Тръмп към уважение спрямо съюзниците в НАТО

Германският канцлер Ангела Меркел призова американския президент Доналд Тръмп към отношения на уважение между трансатлантическите съюзници. "Вярвам, че ще е най-добре да работим заедно на основата на правила, споделени ценности и съвместни усилия в международната икономическа система и в търговията, да допринасяме за стабилността на военния ни съюз",..

публикувано на 21.01.17 в 18:19
Марин льо Пен

Крайнодесните в Европа се обявиха за "нов ред"

Лидерът на френския Национален фронт Марин Льо Пен призова европейските гласоподаватели да последват примера на американците и британците и да „се събудят“ през 2017 година. Броени месеци преди ключови избори във Франция, Германия и Холандия крайнодесните се обавиха срещу "стария ред". Първата победа, която ще има ефекта на доминото в цяла Европа, е..

публикувано на 21.01.17 в 18:09

Зеленогорски: Реформаторският блок очаква 6% подкрепа на извънредните парламентарни избори

Националният съвет на Движение "България на гражданите" даде мандат на лидера Меглена Кунева да подпише коалиционното споразумение с партиите от Реформаторския блок за общо явяване на предсрочните парламентарни избори. Форумът постави висока оценка на участието на ДБГ в изпълнителната и законодателната власт. Въпреки по-късия мандат от 2 години,..

обновено на 21.01.17 в 17:54
Корнелия Нинова

БСП даде отрицателна оценка на сегашното управление

Националният съвет на БСП даде отрицателна оценка на управлението на правителството на Бойко Борисов . Социалистите се обявиха за нова данъчна политика, достъпно здравеопазване и грижа за родното производство. На пленума се обсъжда проект на нов устав на партията и предизборната й платформа. Оценката за досегашното управление беше направена..

обновено на 21.01.17 в 17:45
Мария Габриел

Мария Габриел: Либералите винаги са имали своето голямо значение и тежест в Европейския парламент

Либералите винаги са имали своето голямо значение и тежест в Европейския парламент. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" евродепутатът Мария Габриел : За нас това, което е най-важно е, че групата на либералите представлява проевропейските сили. В този парламент е много важно проевропейските сили да..

публикувано на 21.01.17 в 14:45
Бойко Борисов

Борисов: В България се строят пътища в пъти по-евтино отколкото в Румъния

В България се строят пътища в пъти по-евтино отколкото в Румъния. Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира в Айтос обвиненията от БСП и лидера на социалистите Корнелия Нинова . Като "откровена лъжа от една госпожа", окачестви думите на Нинова Бойко Борисов. Той посочи думите й, че при тяхно управление ще се строи, но няма да се краде,..

публикувано на 21.01.17 в 14:31