Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова
Снимка: УНСС
Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор.

Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен чрез обща или специална медиация за определяне размера на възнаграждения, събирани от организации за колективно управление на права. Тя обаче е доброволен метод и решава спорове извънсъдебно.

Предмет на медиацията в този случай може да бъде непостигнатото споразумение в рамките на 3-месечен срок от започване на предварителното обсъждане. След изтичане на този срок министърът на културата е редно да назначи 5-членна експертна комисия с трима специалисти от министерството и по един от двете преговарящи организации. Ако ведомството прецени може служебно да попълни експертната листа с медиатори, които са към Министерството на културата, а не към правосъдното министерство. Предимството на решаване на спор чрез медиация е, че страните са равнопоставени. Медиаторът подпомага страните да разделят спорното от безспорното като постигнат взаимноизгодно споразумение. При медиацията се запазват бизнес отношенията - нещо, което в съдебен процес не може да бъде постигнато.

Доц. Владя Борисова - ръководител катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" в УНСС, коментира в предаването "Радиоприемница", че в управлението на интелектуалния труд е залегнало важното правило да се уважава този вид собственост. Малка част от ползвателите в нашата страна са наясно какво би означавало да се използва и закриля интелектуалната собственост.
Тя може да бъде монетизирана чрез създаване на произведения с уредени авторски права. Закрилата е средството, чрез което се придобива търговски монопол и се произвеждат иновации, от които да се реализира печалба. Закрилата дава възможност интелектуалния труд да се използва икономически чрез продуктите, които създава.

print Отпечатай
Още от категорията

Радио София се включва в освежаването на детска площадка

Екипът на Радио София се включва тази сутрин в "презареждането" на детска площадка в столичния квартал "Дианабад" в подкрепа на кампанията на групата "За безопасни детски площадки". Площадката се намира на бул. "Никола Габровски", зад тотопункта и всички желаещи могат да се присъединят към почистването на терена и боядисването на съоръженията в..

обновено на 30.05.17 в 10:06

Училище във Враца има своя метеорологична станция

В училище "Христо Ботев" във Враца се открива метеорологична станция.  16 000 лева от училищния бюджет са вложени в проекта за метеорологична станция. Идеята е на учителката по география Цветелина Ценова :  Самата станция е снабдена с най-модерната сензорна техника, в която са включени термометър, ветромер, барометър, дъждомер и един уред за..

публикувано на 30.05.17 в 09:38

Ураган отне живота на тринайсет души в Москва

Над 1000 спасители участват в ликвидирането на последиците  от урагана, който връхлетя вчера Москва и отне живота на 11 души, съобщиха местните власти.  В операцията са включени 170 единици техника на пожарната служба.  От стихията са пострадали над 140 души, като повечето от тях все още са в болници.  Повалени са хиляди дървета, които..

обновено на 30.05.17 в 09:05

Железничарите в Гърция отменят протестите си днес и утре

Обявените за днес и утре протести на железничарите в Гърция се отменят и влаковете в страната ще се движат нормално, съобщиха гръцките медии. 24-часова стачка е предвидена за четвъртък, когато няма да се движат никакви влакове. Работещите в сектора са недоволни от условията на труд и от състоянието на железопътната инфраструктура.

публикувано на 30.05.17 в 09:00

Зрелостниците се явяват на матура по физика, химия или философия

В Министерството на образованието и науката беше изтеглен Вариант II за държавния зрелостен изпит по желание за зрелостниците, избрали да се явят по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или философски цикъл. Изпитът започва в 8 часа и ще продължи  четири астрономически часа. Заявление за участие в него са подали общо 169 зрелостници...

публикувано на 30.05.17 в 08:29

Алекси Стратиев: Не високите глоби, а всеобхватен контрол ще гарантира дисциплината на пътя

В България липсва мрежа от камери за контрол, която би могла да бъде изградена, ако парите от глобите на засечените с камери водачи се вложат в изграждането на подобна контролна система. Това каза в коментар за "Преди всички" Алекси Стратиев , бивш директор на КАТ. По думите му, това може да стане много бързо и без да се ощетява бюджетът:..

публикувано на 30.05.17 в 08:13

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Граждански организации съдят София за мръсния въздух, извежда в заглавие СЕГА . Десет дни след като Столичният общински съвет одобри предложената от зам.-кмета по екология на София Йоана Христова програма за качество на атмосферния въздух 2015-2020 г., няколко неправителствени организации и трима адвокати заведоха в съда колективен иск срещу..

публикувано на 30.05.17 в 08:10