Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова
Снимка: УНСС
Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор.

Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен чрез обща или специална медиация за определяне размера на възнаграждения, събирани от организации за колективно управление на права. Тя обаче е доброволен метод и решава спорове извънсъдебно.

Предмет на медиацията в този случай може да бъде непостигнатото споразумение в рамките на 3-месечен срок от започване на предварителното обсъждане. След изтичане на този срок министърът на културата е редно да назначи 5-членна експертна комисия с трима специалисти от министерството и по един от двете преговарящи организации. Ако ведомството прецени може служебно да попълни експертната листа с медиатори, които са към Министерството на културата, а не към правосъдното министерство. Предимството на решаване на спор чрез медиация е, че страните са равнопоставени. Медиаторът подпомага страните да разделят спорното от безспорното като постигнат взаимноизгодно споразумение. При медиацията се запазват бизнес отношенията - нещо, което в съдебен процес не може да бъде постигнато.

Доц. Владя Борисова - ръководител катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" в УНСС, коментира в предаването "Радиоприемница", че в управлението на интелектуалния труд е залегнало важното правило да се уважава този вид собственост. Малка част от ползвателите в нашата страна са наясно какво би означавало да се използва и закриля интелектуалната собственост.
Тя може да бъде монетизирана чрез създаване на произведения с уредени авторски права. Закрилата е средството, чрез което се придобива търговски монопол и се произвеждат иновации, от които да се реализира печалба. Закрилата дава възможност интелектуалния труд да се използва икономически чрез продуктите, които създава.

Още от категорията

Полицай е нападнат в Айтос

Полицай е нападнат в сряда вечер в Айтос. След сигнал за битов инцидент са задържани двама души. Единият от тях обаче оказал съпротива и ударил полицая с дъска в главата. Униформеният е прегледан в болница, състоянието му е добро. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 21.09.17 в 15:01
Анастасия Гешева в студиото на

Светът се нуждае от нов ред

Само една държава в света в историята на човечеството досега използва на живо, срещу друг народ, ядрено оръжие, с което предизвиква масова смърт. Оттогава са минали десетилетия. Прескочен е праг на нов век – високотехнологичен и коренно различен от досегашните. Човечеството знае коя е държавата. Дали държавата знае кое е човечеството? „Светът се нуждае от..

публикувано на 21.09.17 в 14:59

Пътни полицаи в Шуменска област раздадоха над 3000 брошури на шофьорите

По повод Европейския ден без жертви на пътя пътните полицаи в Шуменска област раздадоха над 3000 брошури на шофьорите. Целта ни е чрез масираните проверки да ограничим жертвите по пътя, каза по време на акцията инспектор Веселин Георгиев от "Пътна полиция"-Шумен: Този, който извършва нарушение, ще си понесе наказанието. Самата брошура е като..

публикувано на 21.09.17 в 14:57

Владимир Тодоров: У нас не се инвестира в превенцията на катастрофите

В България не се инвестира за превенция на катастрофите, каза в предаването "12+3" председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров : За съжаление България води доста черни статистики в Европа. Може би в Европа инвестират много за превенция, в България обаче това не се случва. Парите от глоби потъват в държавния бюджет,..

публикувано на 21.09.17 в 14:45
Бойко Рановски

Началникът на "Пътна полиция" ком. Бойко Рановски отправи призив за повече внимание по пътищата

В Европейския ден без загинали на пътя и преди трите почивни дни началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски отправи призив за повече внимание по пътищата: Трафикът ще бъде интензивен, спира се тежкотоварното движение след 16 часа по основни пътни направления и автомагистрали. Когато има масово пътуване няма начин да не се образуват..

публикувано на 21.09.17 в 14:37

Къде се крие силата?

Ученици от професионалната гимназия по селско стопанство в Садово са пребили свой учител. Инцидентът е станал преди два дни, а учителят е откаран в болница. По първоначални данни трима ученици от най-горния клас в гимназията започнали да отварят вратите на стаите от последния етаж по време на урок, като обяснявали, че не знаят какъв час имат. Учителка по..

публикувано на 21.09.17 в 12:25

2 млн. лева са необходими за възстановяването на най-стария бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий"

Близо 2 милиона лева са необходими още за възстановяването на стъклените витражи и реставрация на стенописите на най-стария бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий". Преди близо година за празника на града – Никулден, катедралният храм беше отворен след дълъг укрепителен ремонт. Тази година се навършват 110 години от откриването на храма,..

публикувано на 21.09.17 в 12:21