Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозен ръст на руските туристи в България

Снимка: Николай Кръстев

Огромен ръст през отминалия летен туристически сезон отчитат България и Русия. Общият брой на посещенията на туристи в България ще надвиши 8 милиона за миналата година, обяви по време на работното си посещение в Москва министърът на туризма Николина Ангелкова.

По време на срещата си министър Николина Ангелкова и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов се договориха да бъде запазен темпа на високите показатели на посещения на руски туристи у нас и през летният сезон 2017. Още от февруари България и Русия започват активно да се готвят за летния сезон, като бъде организирана кръгла маса в българското посолство в Москва между туроператорските фирми от двете страни. Двете страни искат да запазят и разширят облекчените условия за получаване на визи за руските туристи и осигуряването на сигурността им по време на престоя им у нас. За предстоящият летен сезон министър Ангелкова каза, че за България е важно да гарантира провеждането на силен летен сезон през тази година. Резултатите, които успяхме да постигнем благодарение на съвместната ни работа през 2016 г., трябва да бъдат надградени.

Олег Сафонов отбеляза, че през изминалата година за руските туристи е станало по-комфортно и удобно да посещават България. Можем да кажем,че България е била посетена от повече от 40% руски туристи и това е много добре. Нещо повече – за руските граждани, стана по удобно и комфортно да посещават България, защото бяха предприети редица мерки от страна на правителството ви, облекчаващи визовия режим.

Министър Ангелкова връчи на Олег Сафонов наградата на международният фестивал Аполония, за развитието на културно-историческия туризъм.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени