Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главните пътища в цялата страна са отворени, няма селища без ток

Снимка: Радио Шумен

В рамките на днешния ден бяха отворени всички главни пътни артерии и за движението на лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на брифинг в Агенцията Пътна инфраструктура.

Поради обилен снеговалеж през последния час беше ограничено движението на товарни автомобили над 12 т по пътя Гурково- Нова Загора в посока Гурково и в участъка от  Петолъчката до Бургас, както  и през Ришки проход. Пътят Добрич-Балчик е отворен за лекотоварни автомобили до 12 тона.

Целият тежкотоварен трафик в страната вече е изтеглен и няма спрени камиони. По-късно тази вечер ще бъдат въведени обаче временни ограничения на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, за да могат да бъдат почистени пътищата от евентуални снегонавявания.

В главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ няма информация за бедстващи хора, заяви директорът ѝ главен комисар Николай Николов.


Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова отчете, че няма селища без ток и всички аварии са отстранени.  В събота и неделя се очакват нови валежи от сняг и ново застудяване, особено в източните райони на страната.  За да се гарантира енергийната сигурност от 13 януари се въвежда ограничение в износа на ток.  Заповедта на министър Петкова влиза в сила от 01:00 часа на 13-ти януари и важи до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система.  Тя не засяга транзита на ток.

Хакери са успели да разбият системата на АПИ, но повредата е била отстранена бързо. От КАТ отчетоха, че в днешния ден не е имало увеличение на катасгрофите в страната.

В  Шуменска област в бедствено положение остава само община Венец, предаде кореспондетът на БНР.
Всички общински пътища в община Сливен са проходими при зимни условия. Няма затруднения при доставките на хляб и стоки от първа необходимост за населените места в общината. Част от болните на хемодиализа са хоспитализирани, но има такива, които са отказали да бъдат настанени в болницата. Няма затруднение за движението на обществения транспорт в областния център. 

Отворени за преминаване на автомобили до 10 тона са проходите Котленски, Твърдишки и Вратник. Подбалканския път Сливен- Твърдица - Гурково днес беше отворен. По пътя Сливен -Ямбол и Нова Загора - Раднево могат да преминават автомобили над 12 тона. Разрешен за всички леки, лекотоварни и товарни автомобили е пътя Сливен-Нова Загора.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна